Върховният наказателен съд на Шотландия ще разгледа посмъртно обжалване на присъдата на единствения човек, признат за виновен за атентата в Локърби през 1988 година.

Агенцията се позовава на изявление на Шотландската комисия за повторно разглеждане на наказателни дела. Нейният председател Бил Матюс заяви, че по случая се е появила нова информация, която трябва да бъде взета предвид. Не се съобщава обаче каква е тя.

Полет 103 на авиокомпания "Пан Ам", пътуващ от Лондон за Ню Йорк, беше взривен над шотландския град Локърби през декември 1988 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА. При атаката бяха убити 270 души, повечето от които американци, връщащи се в САЩ за коледните празници.

През 2001 г. офицерът от либийското разузнаване Абдел Басет ал Меграхи бе осъден на доживотен затвор, след като бе признат за виновен за извършване на нападението. Той умря в Либия през 2012 г., след като три години по-рано шотландското правителство го пусна на свобода заради поставената му диагноза - рак в последен стадий.