Комитетът по държавното устройство и законодателство към руската Държавна дума отклони днес предложение за поправка в конституцията, с която длъжността на държавния глава се преименува от "президент" на "върховен управник", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Инициатор на предложението е лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски, подкрепен от неколцина съпартийци. Вносителят се аргументира, че Русия трябва да се откаже от заимстването на чуждестранни названия на държавните длъжности.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че президентът Владимир Путин няма никаква позиция към това предложение.

Жириновски беше предложил също постът заместник-председател на националния Съвет за сигурност да бъде преименуван на "вицепрезидент". Парламентарният комитет по държавното устройство и законодателство отхвърли и това предложение.

Това се случи, след като миналия месец Путин оповести широкообхватни реформи в политическата система, които може да отнемат част от правомощията на държавния глава. Инициативата, последвана от смяна на правителството, обаче се разглежда като начин да му се даде възможност да удължи контрола си върху властта, след като президентският му мандат изтече през 2024 г.

Руските президенти може да получат имунитет срещу наказателно преследване след изтичане на мандата им, съгласно предложени конституционни реформи, съобщи пък вчера високопоставен депутат, цитиран от Ройтерс. Песков заяви пред журналисти, че на този етап няма да коментира предложението на работната група.