Откриването на нови парчета от дрон показват, че е извършено "напълно неприемливо нарушаване на въздушното пространство на Румъния". Това заяви днес президентът на Румъния Клаус Йоханис. 

Фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия, са били открити днес от членове от Военноморските сили на Румъния, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес и БТА.

Откриването днес от румънските власти на територията на Румъния, в близост до границата с Украйна, на нови фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия, показва факта, че е имало абсолютно неприемливо нарушаване на суверенното въздушно пространство на Румъния - страна членка на НАТО, с реални рискове за сигурността на румънските граждани в зоната, заяви държавният глава.

"Осъждам твърдо този инцидент, предизвикан от руските атаки срещу украинските пристанища на Дунав", посочи Йоханис в прессъобщение.

Според съобщение на министерството на отбраната военните, изпратени на проучвателна мисия в района на село Плауру, окръг Тулча, са изпълнявали дейности по претърсването на зоната след получаването на информация от местните власти за възможното наличие на елементи от дрон на около 2,5 километра югоизточно от село Плауру.

"След извършването на проучвания на терен бяха открити фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия. Сигурността в зоната е обезпечена от военните, а откритите елементи са иззети за анализ и техническа експертиза", посочва министерството.

Министерството на националната отбрана осъжда твърдо атаките, извършени от Руската федерация срещу цели и елементи на гражданската инфраструктура на украинските пристанища в Дунав.

Министерството потвърди за първи път, че са немерени отломки от дрон на района на село Плауру, окръг Тулча, на 6 септември.

"Тези атаки са неоправдани и в тежко противоречие с правилата на международното хуманитарно право и представляват военни престъпления. Силите на министерството остават в готовност и ще продължат проучванията в зоните, намиращи се в близост до населените места, където руските сили извършват атаки срещу украинските пристанища на река Дунав. Също така министерството на отбраната остава в постоянен контакт със съюзническите структури, които са информирани в реално време", се отбелязва в съобщението на военното министерство.

На свой ред президентът Йоханис подчерта "твърдото осъждане на повтарящите се атаки на Русия срещу населението и гражданската инфраструктура в Украйна, включително срещу украинските пристанища на река Дунав в близост до границата с Румъния".

"Тези атаки, дълбоко неоправдани, нарушават нормите на международното право и представляват военни престъпления", изтъкна румънският президент.

Той съобщи, че днес е имал телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който го е информирал "за новите развития, а той е потвърдил пълната солидарност с Румъния и е уверил, че Северноатлантическият алианс и съюзниците са изцяло до Румъния, както беше доказано и от неотдавнашното решение на САЩ да увеличат присъствието си в Румъния със самолети Ф-16 в рамките на мисиите по въздушна полиция в страната".

"Както вече съм казвал, в рамките на НАТО Румъния е много добре защитена и се възползва от най-силните гаранции за сигурността в цялата наша история", подчерта още Йоханис.