Румъния приема защитни мерки на националната територия, която се намира в непосредствена близост до зоната на конфликта в Украйна. Това стана ясно на заседание на Националния комитет за извънредни ситуации.

"Решението е заради последните събития и текущия геополитически контекст, определен от военния конфликт, породен от агресията на Русия срещу Украйна, който генерира скорошни и многократни руски атаки срещу украинските пристанища Рени и Измаил, разположени в непосредствена близост до границите с Румъния", се казва в информация, изпратена до редакцията на БТА.

Министерството на отбраната ще оценява и установява зоните на територията на Румъния, съседни на конфликтните зони Рени и Измаил. Окръжните комисии за извънредни ситуации ще информират населението кои пространства могат да използват за подслон и убежище, ако се наложи, а окръжните инспекторати за извънредни ситуации ще дават насоки на гражданите при евентуална кризисна ситуация.

Министерството на националната отбрана ще изгради и защитни пространства за населението от местностите Плауру и Чаталкой, както и за тези с малък и много малък брой жители.

При проява на опасност от падане на елементи, принадлежащи към средствата за борба, използвани в конфликта, Министерството на отбраната ще уведомява Главния инспекторат по извънредни ситуации по отношение на конкретната потенциално засегната област. Главният инспекторат да извънредни ситуации ще издава предупредителни съобщения и ще алармира на населението чрез системата Ro-Alert и/или такива на ниво местна публична власт.

В районите без временно GSM покритие ще бъдат изпращани екипи, които да предупредят населението за потенциалната опасност.

В нощта срещу понеделник (4 септември 2023) Русия за пореден път атакува с дронове камикадзе украинското пристанище Исмаил, което се намира на река Дунав. Един от използваните за нападението дронове се взриви от другия бряг на реката, т.е. на територията на страна от НАТО, каквато е Румъния.

На видеа, които бяха разпространени от украинските служби, както и в социалните мрежи, ясно се вижда как апаратът се взривява и избухва в пламъци.

Румънските власти първоначално отричаха това и чак два дни по-късно - на срещата на Инициативата "Три морета" в Букурещ, признаха, че "части от дрон са паднали" на румънска територия. С този внимателен подбор на думи румънското военно министерство потвърди инцидента.

За първи път от началото на войната срещу Украйна руски дрон се разби на натовска територия. Такъв риск не е изненада, защото  украинските дунавски пристанища, които от седмици са подложени на бонбардиране от Русия, се намират само на няколкостотин метра от границата с Румъния. В Исмаил румънският бряг е на около 400 метра от украинското пристанище, а държавната граница преминава през средата на реката.