Румънският министър на отбраната Андле Тълвар потвърди, че части от руски дрон са паднали на територията на Румъния, съобщава телевизия Антена 3 Си Ен Ен. Информацията е цитирана и от новинарския сайт Хотнюз, предаде БТА.

"Видяхме, че в един много кратък интервал от време имаше серия атаки, които Русия извърши срещу украински пристанищни съоръжения и складове, поради което смятам, че е важно да засилим бдителността. Ще имаме повече наблюдателни пунктове, повече патрули. (...) Ние покрихме една много голяма зона, включително зоната, за която имаше дискусии в публичното пространство, и потвърждавам, че в тази зона бяха открити части, които може да са от дрон", посочи Тълвар в ексклузивно изявление за телевизията.

Антена 3 Си Ен Ен отбелязва, че части от руски дрон са били открити в района на населеното място Плауру в окръг Тулча, след като в последните дни Русия извърши няколко нападения срещу украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се близо до границата с Румъния.

Елементи, които може да са части от дрон, са открити в Делтата на река Дунав, а произходът им ще бъде разследван, съобщи говорителят на министерството на отбраната Константин Спъну, цитиран от Аджерпрес. Той каза, че министърът на отбраната Анджел Тълвар, началникът на генералния щаб Даниел Петреску и началникът на щаба на Военновъздушните сили Виорел Пана са заминали за мястото.

Според Спъну през изминалата нощ екипи на министерството на отбраната са открили елементи, които може да са части от дрон, но предстои да се извърши разследване, за да се установи произхода на дроновете. Той каза, че не може да се направи причинно-следствена връзка между тези отломки и предходните атаки срещу украински цели на границата с Румъния.

Хотнюз напомня, че ден по-рано румънският президент Клаус Йоханис заяви, че "нито един дрон или друга част от някакво устройство" не е достигнала територията на Румъния след руските атаки срещу украински пристанища на река Дунав.

В понеделник украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза, че страната му притежава фотографски доказателства, че руски дронове са ударили територията на Румъния по време на атака срещу инфраструктурата на украинско пристанище на река Дунав.

Румъния обаче досега отхвърляше тези твърдения.

Критики дойдоха и от опозицията. Лидерът на румънския Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла обвини Клаус Йоханис, че "е излъгал" във връзка с инцидентите с руски устройства, които са се взривили на границата на Румъния, предаде Аджерпрес, цитирано от БТА.

"Лъгал е в продължение на два дни. Украйна каза истината: руски дрон Шахед е експлодирал на територията на Румъния през нощта на 4 срещу 5 септември. Йоханис вчера каза: "Не съществува нито една част и нито един дрон и нито една част от някакво устройство, която да е стигнала до територията на Румъния". Това е инстинктът им от Секуритате. За прикриване. Замитане под килима. Срамно и скандално за държавен глава на страна от НАТО", заяви Каталин Друла, според съобщение на ССР.