Украинският президент Володимир Зеленски проведе вчера серия от телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, както и с лидерите на Франция и на Турция Еманюел Макрон и Реджеп Тайип Ердоган, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че Зеленски е разговарял с тримата си колеги многократно от началото на руската инвазия, струпването на толкова много разговори в един ден не е обичайно и говори за увеличаване на дипломатическата активност около войната, коментира агенцията.

"Ние постоянно работим заедно с нашите партньори" каза Зеленски във вечерното си видеообръщение и допълни, че очаква някои "важни резултати" през новата седмица от серия международни събития, посветени на ситуацията в Украйна.

Той съобщи, че е благодарил на Джо Байдън за "безпрецедентната отбранителна и финансова" помощ, която САЩ са предоставили на Украйна, и че е разговарял с американския президент за ефективни противовъздушни системи за защита на населението.

По-рано Зеленски каза, че е провел "много съдържателен" разговор с Макрон за "отбраната, енергетиката, икономиката, дипломацията", който е продължил повече от час, както и "много конкретен" разговор с Ердоган за осигуряването на украинския износ на зърно.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент съобщи още, че са наложени санкции срещу седем високопоставени духовници от свързаната с Москва църковна йерархия в страната. Духовниците са част от православните клирици, за които се смята, че заемат благосклонна позиция към инвазията на Русия в Украйна.

"Ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че няма конци, които са на разположение да бъдат дърпани от страната агресор и които могат да причинят страдания на украинското общество", каза Зеленски.

По нареждане на украинския съвет по сигурността е наложен запор върху имуществото на седмината. Срещу тях е наложена забрана за редица икономически и юридически действия, както и фактическа забрана за пътуване.

След обявяването на независимостта на Украйна през 1991 г. в страната се конкурират обявената за автокефална Украинска православна църква и клон от православната йерархия с тесни исторически и канонични връзки с Москва. След началото на руската инвазия свързаната с Русия йерархия официално прекъсна контактите си с Москва, но мнозина украинци остават недоверчиви към мотивите й. Самата Руска православна църква подкрепи инвазията в Украйна.

Миналия месец съветът по сигурността разпореди разследване на дейността на йерархията, свързана с Руската православна църква, докато същевременно се обмислят и законодателни действия за ограничаване на дейността й.

Украинските сили за сигурност проведоха серия от операции в имоти на свързания с Русия клон на църквата и обвиниха миналата седмица високопоставен духовник в антиукраинска дейност в подкрепа на руската политика в социалните мрежи.

Говорител на йерархията, която е в общение с Руската църква, заяви миналата седмица, че дейността й е в рамките на украинските закони и няма законови основания за оказване на натиск върху последователите й.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев наскоро определи властите в Киев като "сатанисти" и "врагове на Христос и на православната вяра".