Какво се случи до този час?

"Демократична България" не може да подкрепи правителство, излъчено от ГЕРБ-СДС, независимо от личността на кандидата за премиер. Това обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов на срещата с проф. Николай Габровски и представители на ГЕРБ, с която бе даден старт на опитите да се намери подкрепа за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. Иванов се позова на решение на ръководството на коалицията си и даде заявка, че ще търсят допирни точки по темите, важни и за ДБ. След това на среща с проф. Габровкси отидоха и представители на БСП. "Многократно сме изразявали позицията си. Тук сме от уважение към Вас, за да ви кажем три изречения: приемете нашите уважения като личност, няма да подкрепим предложения от Вас кабинет, заради това, че го смятаме за кабинет на ГЕРБ. Имаме от години отношения и история с ГЕРБ и тя е на спорове и противоречия, затова не можем да си позволим да приемем Вашата оферта", каза Корнелия Нинова. Днес за разговори са поканени и "Български възход".

Съветът на Европейския съюз гласува дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген на заседание в Брюксел. Нидерландия и Австрия вече обявиха, че ще се противопоставят на приемането на страната ни и че на такова можем да се надяваме догодина.

Българският тенис съдия на стол Стефан Миланов получи 6-месечно наказание и глоба от 10 000 долара заради неправомерни залози на мачове, включително и такъв, който той е ръководил, предаде "Корнер". Санкцията идва от Международната агенция за тенис интегритет, която следи за спазването на правилата на антикорупционната програма на световния тенис. Новината за наказанието е потвърдена от Българската федерация. To започва да тече от 15 ноември тази година и ще е валидно до май догодина. В този период Стефан Миланов няма право да съдийства и да присъства на тенис събития както на местно ниво, така и в чужбина.

В Иран е екзекутиран протестиращ, осъден за раняване с хладно оръжие на служител на силите за сигурност и блокиране на улица в столицата Техеран, предаде Ройтерс. След смъртта в средата на септември на млада жена, задържана заради неправилно носене на хиджаб и починала при съмнителни обстоятелства в ареста, в Иран избухнаха масови протести, превърнали се в едно от най-големите предизвикателства за ислямската република от създаването й през 1979 г. Властите решително потушават протестите, но не пестят и строги присъди, сред които и осъждане на смърт. Досега такова наказание е предвидено за още петима души. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:  

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Скарлатината е често срещана през есенно-зимния сезон. Какво обаче е положението у нас и какво да правим в случай на инфекция? Чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това?

Електронното издание "Политико" публикува класация на 28-те най-влиятелни личности в Европа. Украинският президент Володимир Зеленски оглави списъка. В класацията бяха включени общо 28 политици. Сред тях са министър-председателят на Италия Джорджия Мелони, министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек, министър-председателят на Финландия Сана Марин и др. Преди ден пък, реномираното британско списание Time присъди на Зеленски титлата "Мъж на годината".

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.