Украинският президент Володимир Зеленски произнесе днес "пламенна, но подробна" реч пред форума на лидерите от Г-20, написа в Туитър посланикът на Европейския съюз в Индонезия Венсан Пике, цитиран от Ройтерс и БТА.

Посланикът каза, че украинският президент е призовал за "възстановяване на мира и зачитане на Устава на ООН, както и на принципа за териториалната цялост на Украйна".

Зеленски каза по видеоконферентна връзка пред лидерите на Г-20, че иска войната да завърши със справедлив мир и, че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна, съобщи Ройтерс, който се сдоби с копие на текста на речта.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да има Мински споразумения-3. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един момент. Русия трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", каза Зеленски и допълни: "Предлагам да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област. Трябва да бъдат наложени ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. Трябва да се обединим около единствения реалистичен модел на размяна на пленници - всички срещу всички. Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната. Контролът на Украйна върху всички сектори на границата ни с Русия трябва да бъде възстановен. Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна. Русия трябва да компенсира на Украйна нанесените щети за сметка на собствените си активи. Трябват ни ефективни гаранции за сигурност и проектодоговор, наречен Киевско споразумение за сигурност. Трябва да проведем международна конференция, която да утвърди ключовите елементи на следвоенната архитектура на сигурност в Евро-атлантическото пространство, за да се предотврати повторение на руската агресия".

"Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, документ, слагащ край на войната трябва да бъде подписан от страните", обобщи Зеленски.

Преди това Зеленски приветства изявленията направени от САЩ и Китай по време на срещата между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин в навечерието на форума на Г-20 за недопустимостта на заплахите за употреба на ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

"Това е група от много влиятелни държави. И днес в навечерието на срещата на върха вече бяха направили важни изявления", каза украинският държавен глава по време на ежедневното си видеообръщение, споменавайки Г-20 като Г-19 с цел да подчертае, че не смята Русия за част от този дипломатически формат.

"В частност е важно, че САЩ и Китай заедно изтъкнаха, че заплахите за употреба на ядрено оръжие са недопустими. Всеки разбира към кого са насочени тези думи", допълни Зеленски.

По време на срещата си вчера лидерите на САЩ и Китай постигнаха съгласие, че ядрена война не трябва никога да бъде започвана и се обявиха против заплахите за употреба на ядрено оръжие в Украйна, посочва Ройтерс.