Известният пакистански религиозен деец и проповедник Сами ул-Хак, смятан за "духовен баща" на талибаните, бе убит днес в пакистанския град Равалпинди, предаде ДПА, цитирайки неговия син. 

81-годишният ислямски теолог е бил нападнат в дома в града, намиращ се недалече от столицата Исламабад, от двама неизвестни убийци. Жертвата е наръгана многократно с ножове. Веднага след нападението теологът е откаран в болница, но е починал там от раните си, разказа синът му Хамидул Хак. 

Сами ул-Хак ръководеше ислямско училище в северозападния пакистански град Ношера и бе шеф на мюсюлманския университет "Хакания" недалече от Пешавар. Той е бил учител на повечето от лидерите на афганистанските талибани, включително и на основателя на движението, покойния вече молла Омар, каза говорителят на талибаните Юсаф Шах. Поради това и поради огромното си влияние и респект сред лидерите и кадрите на талибанското движение той бе известен като негов баща. 

Хак оглавяваше и политическа партия и два пъти бе избиран за член на сената - горната камара на пакистанския парламент. 

Според агенции Ройтерс и ТАСС Хак не е бил наръган с нож, а е бил застрелян, но тяхната версия не е подкрепена от достоверни източници. 

Мотивът да убийството засега остава неизвестен, каза полицейски служител.