Все още е възможно председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси да иска да направи рискован и опасен ход, като се опита да кацне на тайванско летище с извънредни извинения, като например повреда на самолета или презареждане с гориво, така че китайските военни патрули, радарни засичания и командването на съответните учения трябва да продължат да бъдат в повишена готовност през следващите дни, смятат анализатори, цитирани от globaltimes.cn.

Същевременно тайванска журналистка (от TVBS) написа в Twitter, че според нейни източници Пелоси ще пристигне в тайванската столица утре (2 август). Тази информация не е потвърдена по никакъв начин.

Ако самолетът на Пелоси наистина има извънредни проблеми по време на пътуването си, самолетите на Народноосвободителната армия (НОАК) могат да осигурят защита на самолета ѝ и да ѝ позволят да кацне на летища в китайския град Санша, провинция Хайнан в Южнокитайско море, или на други летища в континенталната част на Китай, които биха могли да предоставят професионални услуги и помощ, стига самолетът на председателката да стои далеч от китайския Тайван, пише още изданието.

Нанси Пелоси пристигна рано тази сутрин в Сингапур - първа спирка в азиатската й обиколка, предаде АП, цитирана от БТА.

Запознат източник, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да съобщава подробности пред медиите, потвърди пристигането на американската делегация начело с председателката на Камарата на представителите в града-държава.

Очаква се Пелоси да разговаря с президентката на Сингапур Халима Якоб и премиера Ли Сян Лун, както и да се срещне с редица министри, каза говорител на сингапурското външно министерство. Планирано е тя да присъства също на коктейл в Американската търговска камара в Сингапур. Представители на медиите няма да имат достъп до Пелоси и придружаващите я по време на визитата й.

В изявление през уикенда Пелоси каза, че ще посети също Малайзия, Южна Корея и Япония, за да обсъди там теми като търговията, пандемията от ковид, климатичните промени, сигурността и демократичното управление.

Тя не потвърди появилите се медийни съобщения, че може да посети Тайван, който Пекин смята за своя територия.

В телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън миналата седмица китайският президент Си Цзинпин предупреди да не се правят опити за намеса в отношенията на Пекин с острова.