Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според американски военни представители в момента не е добра идея председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да посети Тайван, предаде АП, цитирана от БТА.

Байдън каза това в разговор с репортери ден след като китайското външно министерство заяви, че ще предприеме "решителни и силни мерки", ако Пелоси осъществи плановете си да посети Тайван през следващите седмици. "Е, мисля, че военните смятат, че това не е добра идея в момента", каза Байдън в отговор на въпрос за пътуването на Пелоси.

Първоначално Пелоси трябваше да посети Тайван през април, но се наложи да отложи пътуването, след като тестът ѝ за коронавирус даде положителен резултат. Тя би била най-високопоставеният американски законодател, посетил близкия съюзник на САЩ, откакто републиканецът Нют Гингрич пътува дотам преди 25 години, когато беше председател на Камарата на представителите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че подобно посещение "сериозно ще подкопае суверенитета и териториалната цялост на Китай, ще окаже сериозно влияние върху основите на китайско-американските отношения и ще изпрати погрешен сигнал към силите за независимост на Тайван".

САЩ имат дългогодишен ангажимент към политиката "Един Китай", която признава Пекин за правителство на Китай, но позволява неформални отношения и връзки в областта на отбраната с Тайпе.

Китай извлича поуки от войната на Русия в Украйна що се отнася до перспективата за използване на сила срещу Тайван, заяви вчера ръководителят на ЦРУ, цитиран от Франс прес и БТА.

"Струва ни се, че (войната в Украйна, както я вижда Пекин) всъщност не засяга въпроса дали китайското ръководство може да реши да използва сила срещу Тайван през следващите няколко години, а кога и как да го направи", каза директорът на американската разузнавателна агенция Бил Бърнс.

Той заяви, че рискът президентът Си Цзинпин да предприеме действия по отношение на Тайван до края на годината е малък, въпреки че според някои наблюдатели такъв ход е възможен след конгреса на управляващата комунистическа партия по-късно тази година.

"Струва ни се, че тези рискове се увеличават с напредването на десетилетието", каза той. Вероятно Пекин е "притеснен" от развоя на войната в Украйна, анализира шефът на агенцията и нарече конфликта "стратегически провал" за Владимир Путин, който смяташе, че може да накара Киев да капитулира за една седмица.

Бърнс каза, че Пекин вижда в това доказателство, че "не можеш да постигнеш бързи и решителни победи", без да вложиш достатъчно военна сила в битката.

Междувременно стана известно, че Джо Байдън планира да разговаря в идните дни със Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

"Мисля, че ще разговарям с председателя Си в идните 10 дни", каза Байдън.

Планираният отдавна телефонен разговор между двамата лидери ще се състои в ключов момент, предвид напрежението около статута на Тайван и обсъжданията в правителството на Байдън за евентуално драстично намаление на митата върху внасяните от Китай стоки с цел облекчаване на инфлационния натиск върху американските потребители.