Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси призова към американски дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година. Тя разкритикува Китай заради нарушенията на човешките права и заяви, че световните лидери, които присъстват на спортното събитие, ще загубят моралния си авторитет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американските законодатели отправят все по-силни призиви за бойкот на олимпиадата или промяна на мястото на провеждането й. Те също така критикуват американските корпорации, твърдейки, че мълчанието им за това, което според Държавния департамент е геноцид срещу уйгурите и други етнически малцинства в Китай, насърчава китайското правителство.

Пелоси заяви на двупартийно конгресно изслушване по въпроса, че държавните глави по света трябва да откажат да присъстват на игрите, планирани за февруари догодина.

"Това, което предлагам . . .е дипломатически бойкот", каза тя.

"Ако държавните глави отидат в Китай в светлината на геноцида, който продължава (. . .) наистина се натрапва въпросът какъв морален авторитет имате да говорите отново за човешките права където и да е по света", допълни Пелоси.

Независим панел на ООН заяви през 2018 година, че е получил достоверни данни, че най-малко 1 милион уйгури и други мюсюлмани са държани в лагери в китайския район Синцзян. Пекин определя тези места като центрове за професионално обучение за задушаване на екстремизма и отхвърля обвиненията в малтретиране и геноцид.