Лидерите на всички политически групи в Европейския парламент се споразумяха да отстранят от длъжност заместник-председателката на институцията Ева Кайли, която бе арестувана в рамките на разследване за корупция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Европейският парламент вече замрази пълномощията на 44-годишната Кайли в качеството ѝ на заместник-председателка на институцията.

За да бъде отстранена Кайли от длъжност обаче, е необходимо да има гласуване по този въпрос в пленарната зала и две трети от евродепутатите да подкрепят мярката. Възможно е гласуването да се състои днес.

Зам.-председателят на Европейския парламент Ева Кайли вече е с повдигнати обвинения и остава в ареста в Брюксел, съобщиха от белгийската прокуратура. Обвиненията срещу нея и още трима души са за участие в организирана престъпна група за корупция и пране на пари. Разследващите смятат, че четиримата са оказвали влияние върху процеса по вземане на решения в ЕП в полза на Катар, като в замяна на това са получавали пари и подаръци. Катар отхвърля тези твърдения.

"Тя (Кайли) казва, че е невинна. Това мога да ви кажа", заяви пред телевизия "Оупън ТВ" Михалис Димитракопулос, адвокат на Кайли, който се намира в Гърция, предаде Ройтерс.

Гръцката Агенция за борба с прането на пари замразява всички активи на евродепутатката. В страната, особено избирателите на Пасок, от чийто редици Кайли вече е изключена, са в шок. Според гръцки медии 44-годишната евродепутатка притежава шест недвижими имота, шест автомобила, 463 хиляди евро в сметки, инвестиции в размер на 2,4 милиона евро и няма заеми.

В Брюксел вчера бяха извършени общо 20 обиска, от които 19 са били в частни домове. Някои претърсвания са извършени в Италия. Иззетите суми са над 1 милион евро. 

"600 000 евро в дома на заподозрян, няколкостотин хиляди евро в куфар в хотелска стая в Брюксел и около 150 000 евро в апартамент, принадлежащ на член на Европейския парламент", се уточнява в изявлението.