Делегираните пълномощия на заместник-председателката на Европейския парламент Ева Каили, срещу която се води разследване по подозрения в корупция във връзка с Катар, ще бъдат временно отнети, предаде Франс прес.

"Заради водените съдебни разследвания от белгийските власти председателката (на ЕП Роберта) Мецола реши да преустанови незабавно всички пълномощия, задължения и задачи, които бяха делегирани на Ева Кайли в качеството ѝ на заместник-председателка на Европейския парламент", заяви снощи говорител на Мецола.

Кайли обаче остава заместник-председателка на ЕП и може да бъде отстранена от поста само след гласуване.

В петък властите в Белгия арестуваха петима души, сред които и бивш член на ЕП, в рамките на започнало преди месеци разследване на катарска корупционна схема, свързана с Европейския парламент.

Полицията извърши претърсвания на жилища в различни райони на Брюксел във връзка с разследването на предполагаемо пране на пари и престъпна дейност на заподозрените. Според публикациите, открити са 500 000 евро в брой (според някои публикации става дума за 600 000 евро), иззети са и ИТ оборудване и мобилни телефони, чието съдържание ще бъде проучено., а заговорът е бил свързан с Европейския парламент с цел намеса в политиката на ЕС и корупционни схеми, свързани с Катар.

Сред арестуваните се оказаха бившият депутат социалист Пиер-Антонио Панцери (член на Европейския парламент от 2004 до 2019 г.), генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, както и директорът на неправителствена организация и парламентарен сътрудник, всички италиански граждани.