Заместник-председателката на Европейския парламент Ева Каили е изключена от своята гръцка партия - Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК-КИНАЛ, предадоха агенциите АНА-МПА и ДПА.

До изключването се е стигнало заради разследването на белгийската прокуратура срещу няколко души по подозрение в корупция в Европейския парламент, съобщи снощи лидерът на партията Никос Андрулакис.

Според съобщения в медиите случаят се отнася до опит за търговия с влияние от страна на арабското емирство Катар.

Вчера в Брюксел са били извършени 16 обиска по случая и са били арестувани петима души, съобщиха от прокуратурата в Брюксел. Разследванията са свързани с предполагаема престъпна организация и твърдения за корупция и пране на пари.

Бе уточнено още, че сред отведените за разпит е и бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите в ЕП. Уточняваше се, че всички заловени (без Каили - бел. кор. на БТА) са от италиански произход.

При претърсването на над десет адреса са били открити 600 хиляди евро в брой, иззети са компютри и мобилни устройства.

Групата на социалистите в ЕП ще предложи да бъде спряно обсъждането в парламента на въпроси, свързани с "държави от Залива", особено по отношение на визовата политика и подготвяни посещения.