Полската управляваща партия "Право и справедливост" печели най-много гласове на състоялите се вчера местни избори, но опозицията печели в столицата Варшава и други големи градове, показват данни от екзит пол, цитирани от световните агенции.

Изборите, състояли се на фона на остро напрежение с Европейската комисия за водените от Варшава съдебни реформи, са смятани за тест преди изборите за Европарламент през май и парламентарните избори след една година, отбелязва Франс прес.

Според данните на социологическата агенция "Ипсос" управляващата партия печели 32,3 процента от гласовете, а опозиционната "Гражданска коалиция", съставена от центристката партия "Гражданска платформа" и либералната формация "Новочесна" /Модерна/ - 24,7 процента. Полската селска партия се нарежда на трето място, с 16,6 процента от гласовете.

Кандидатът на "Гражданска коалиция" Рафал Тшасковски печели изборите за кмет на Варшава още на първия тур, според екзит пол.

Тшасковски, 46-годишен бивш евродепутат и бивш министър, получава 54,1 процента от гласовете, а съперникът му от "Право и справедливост" Патрик Яки - 30,9 процента.

Опозицията печели също кметствата в няколко други големи градове като Лодз, Познан, Люблин и вероятно Вроцлав. В Гданск и Краков кметът ще бъде избран на втория тур на 4 ноември.

Избирателната активност на вчерашния първи тур се оказа по-висока от обичайното, съобщи ТАСС. По предварителни данни са гласували над 50 процента от избирателите. Две минути преди приключването на гласуването Държавната избирателна комисия реши да го удължи, защото на някои избирателни участъци в 21.00 часа местно време още имаше опашки.

Официалните резултати ще станат известни най-рано днес вечерта.