Това съобщи украинската служба за изпълнение на наказанията, цитирана от руския новинарски сайт "РосБизнесКонсалтинг", предаде БТА.

Според украински медии Тимошенко е била откарана от следствения изолатор още в 5 ч. сутринта. Предвижда се да бъде доставена в Качановската изправителна колония в Харковска област. Бившият премиер е в инвалидна количка, тъй като не може да се движи самостоятелно. Адвокатът й Сергий Власенко, депутат от Блока на Юлия Тимошенко, заяви след среща с нея в изолатора, че "тя е на легло и не може да става", което потвърдил сутринта медицински консилиум.

"Здравословното състояние на Юлия Тимошенко не позволява" според него да бъде местена, няма и "никакви юридически основания" за това.

На 11 октомври Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 г. затвор и лишена от правото да заема някои държавни постове в течение на още 3 години за злоупотреба с власт при подписване на газови споразумения с Русия през 2009 г. Съдът я задължи и да изплати близо 200 милиона долара на Националното акционерно дружество "Нафтогаз Украйна".

След това върху бившия премиер започнаха да се сипят нови наказателни дела за присвояване на средства и неплащане на данъци.