Около 100 членове на елитните части за борба с безредиците Беркут заеха позиции край палатковия лагер, установен от привържениците на Тимошенко в центъра на Киев на фона на информациите, че властите могат да разпръснат протестиращите със сила, предаде БТА.

Около 100 поддръжниците на управляващата Партия на регионите също пристигнаха в центъра на столицата, за да организират контра действия. "Ще останем, въпреки опитите на властите да ни разпръснат. Не се страхуваме, просто искаме децата ни да могат да живеят в нормална страна", заяви привърженичката на Тимошенко Галина Занко.

Протестът на централния площад в столицата беше обявен за незаконен тази нощ от Административния съд в Киев. Но въпреки напрежението, няма признаци полицията да се готви да го разпръсне. В петък съдът в Киев нареди ареста на бившата премиерка повече от месец след началото на процеса срещу нея за злоупотреба с власт. Тя определя процеса като политическа вендета на опонента й, президента Виктор Янукович. Той стана президент миналата година, след като победи на изборите Тимошенко и други лидери на прозападната Оранжева революция.

Бившата премиерка получи подкрепа и от звездата на украинския бокс Виталий Кличко, който обяви, че спира да тренира за предстоящ мач, за да участва в "битката за демократични ценности" след ареста й.