Украински войник е убит, а девет военнослужещи и един цивилен са били ранени снощи, съобщи днес украинското правителство, цитирано от Асошиейтед прес.

Боевете продължават независимо, че преди часове Съветът за сигурност на ООН прикани да бъде възстановен режимът на прекратяване на огъня.

Тази сутрин в центъра на Донецк се чува тежък артилерийски обстрел, предаде АП.

Бунтовническият бастион, както и част от близкия град Макеевка са останали без водоснабдяване след обстрел от страна на правителствените сили, предаде ТАСС.

Насилието в района на конфликта ескалира през уикенда. Осем души бяха убити и десетки - ранени, в понеделник вечерта и вторник сутринта.

Боевете са съсредоточени около Авдиивка (Авдеевка на руски), северно от Донецк. Този град, където от дни няма ток, е под контрола на украинското правителство.

Военното командване на провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република (ДНР) заяви, че силите на Киев са дали 93 убити и стотици ранени при опит да пробият отбраната на ДНР, предаде ТАСС.

По-рано информационната агенция на ДНР съобщи за двама загинали цивилни при обстрел на Донецк и Макеевка от украинската армия. Четирима мирни граждани били ранени - трима от тях, когато линейка била улучена от снаряд в Донецк.

Вчера ръководителят на провъзгласената от сепаратистите република Александър Захарченко заяви, че сраженията се водят на фронт от 50 километра. Той обвини украинския президент Петро Порошенко, че лично е издал заповед за настъпление на правителствените сили против ДНР.

За днес в Минск е насрочено поредно заседание на Контактната група за уреждане на конфликта в Източна Украйна.