Призоваваме за незабавно връщане към прекратяването на огъня и за изтегляне на тежкото въоръжение от района, за сигурен достъп на наблюдателите на ОССЕ, включително по украинско-руската граница, посочи той. По неговите думи само миналата седмица е имало 5600 нарушения на примирието.

Столтенберг коментира, че хуманитарната обстановка в Източна Украйна се влошава все повече. Той отбеляза, че 20 000 души са оставени без отопление, ток и вода.

Двама мирни жители загинаха, а друг бе ранен през изтеклото денонощие при обстрели на градовете Донецк и Макеевка в Източна Украйна от страна на киевските сили.
Снощи и през нощта украински части са изстреляли по Донецк, Горловка, Ясиноватая и други селища, разположени в сепаратисткото формирование, общо 690 реактивни, артилерийски и танкови снаряди и мини.

През последните няколко дни обстановката край разграничителната линия в Източна Украйна се изостри. Боевете продължават независимо, че  Съветът за сигурност на ООН прикани да бъде възстановен режимът на прекратяване на огъня.

Във връзка с ескалацията на боевете в региона украинските военни и подкрепяните от Русия сепаратисти се обвиняват взаимно, че са предприели настъпление с тежка артилерия въпреки договореното примирие.

Берлин настоява за "незабавна хуманитарна пауза"


Германското правителство предлага да бъде обявена хуманитарна пауза в района на населения пункт Авдеевка в Донбас, каза говорителят на правителството на Германия Щефен Зайберт. 
Той подчерта, че "правителството решително осъжда новата ескалация на насилието" и призовава "двете страни да спазват примирието и да се откажат от провокации".