Според изчисленията на украинския премиер тези разходи на неговото правителство ще бъдат направени за газ, електроенергия и изплащане на пенсии, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Около 20 милиона долара пък се очаква да бъдат похарчени през 2015 година за проекта "Стена" по украинско-руската граница, каза Яценюк на пресконференция в Киев.

Украинските власти планират проектът да бъде изпълнен за три години. Границата между Украйна и Русия е с обща дължина 2300 км, от които 1975 км - по суша.

Според експерти изграждането на гранични съоръжения според принципите, прилагани от Израел, може да струва на Украйна 4 млрд. д. и едва ли ще бъде извършено в сроковете, определени от политиците, посочват руски медии.

Споразумението за демаркация на границата бе подписано в Киев на 17 май 2010 година. То е сред условията за преминаване на Украйна към безвизов режим със страните от ЕС.

Яценюк: МВФ ще продължи мисията си в Украйна

Украинският премиер изрази увереност, че МВФ, чиято мисия се очаква да пристигне в Киев на 8 януари, ще продължи да финансира Украйна, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Уверен съм, че новата програма на МВФ ще бъде реализирана. Нейната цел е стабилизирането на държавните финанси и поддръжката на търговския баланс", каза премиерът.

Той припомни, че през тази година правителството е получило 9 милиарда долара външна помощ, а изплатило 14 милиарда долара.

Яценюк добави, че през 2015 г. не очаква частни инвеститори, а само подкрепата на международните финансови институции.

Фондът одобри отпускането на 17 милиарда долара за Украйна за стабилизиране на бюджета на фона на политическата и икономическата криза в страната.

Първият транш от 3,2 милиарда долара Киев получи през май, а вторият в размер на 1,4 милиарда долара бяха разпределени в началото на септември.

Отпускането на следващия зависи от изпълнението на програмата за стабилизация, която ще бъде оценена от мисията на МВФ в началото на януари.