Условието на Украйна за допускане на мисията е тя да е международна, невъоръжена и да премине през граничните контролни пунктове, контролирани от Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Порошенко е информирал по телефона германския канцлер Ангела Меркел за разговорите си в този смисъл с президента на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер и други международни партньори, се казва в съобщение на украинското президентство.

"Готови сме да приемем хуманитарна помощ, ако мисията е международна без никакъв военен ангажимент и ако премине през пунктовете на границата, контролирани от украинските граничари", е казал Порошенко.

На спешно заседание на ООН в петък Русия предложи да изпрати хуманитарна мисия или да създаде хуманитарни коридори, за да достигне помощ до населението в Източна Украйна.

Руската инициатива беше отхвърлена от Киев и западните страни, които се опасяват, че тя може да послужи като претекст за инвазия, посочва АФП.

В Луганск местните власти определиха ситуацията като "критична", тъй като в града от една седмица няма електричество, питейна вода и телефони, прекратени са доставките на горива и храни.