Картата е за изпълнение на Минските споразумения в Украйна, припомнят Ройтерс, ДПА и БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел, която бе инициатор и домакин на срещата, потвърди, че е бил изготвен вариант за "пътна карта", макар и с голям брой несъгласувани положения. Тази работа според нея трябва да бъде приключена в рамките на около един месец.

Срещата в Берлин на  Меркел и на президентите на Русия - Владимир Путин, на Франция - Франсоа Оланд, и на Украйна - Петро Порошенко завърши след полунощ. Дискусиите, продължиха над 5 часа при закрити врата.

Преговорите бяха в една от залите на федералното канцлерство. В тях участваха още външните министри на 4-те страни и помощници на техните лидери.

За няколко минути в залата бяха допуснати фоторепортери и телевизионни оператори, които обаче не можаха да заснемат приветствията на лидерите, а само кадри как те стоят мълчаливо около кръглата маса.

Руската делегация седеше срещу украинската, а френската - срещу немската. Журналистите, отразяващи събитието, се намираха на няколкостотин метра от залата.

Полицейска мисия на ОССЕ

Не са подписвани никакви документи, и това не е било планирано, каза по-късно Порошенко. Било е постигнато обаче съгласие за въвеждане в Донбас на въоръжена полицейска мисия под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той добави, че руската страна, която досега отхвърляше това, сега се е съгласила.

"Пътната карта" ще засяга, според украинския президент, изпълнението на всички споразумения от Минск - и за границите, и за т.нар. "линия на разделянето" между враждуващите страни, и за достъпа на мисията на ОССЕ, и за изтеглянето на войските от линията.

Документът трябва да определи реда на изпълнение на Минските споразумения. "Първо трябва да върви сигурността, а след това по време на изборите трябва да се извърши предаване на властта на законните представители", смята Порошенко, цитиран от ТАСС.

Пътната карта ще бъде изготвена на равнище експерти, ще бъде предадена на министрите (от нормандската четворка), "а после ще бъде одобрена от нас" (лидерите - бел. ред.), каза Порошенко. Той отбеляза, че участниците в срещата отделно са обсъдили въпросите за подготовка на избори в Донбас.

Но по думите на Меркел темата за полицейска мисия на ОССЕ в Донбас, за която преди нея говори пред журналисти украинският президент Петро Порошенко, не е била актуална на днешната среща в Берлин. Главното засега е, подчерта тя, да се подготви законът за изборите.

"Когато бъде готов този закон, когато бъде начертан работен процес, тогава ще може да се говори и за мисията на ОССЕ, която може да бъде въоръжена. Но днес този въпрос не беше с абсолютна спешност. Първо е нужен закон за изборите", подчерта Меркел.

Украинският президент съобщи, че участниците нощес са подкрепили създаването в региона на три пилотни зони за сигурност, в които постоянно ще се намират постове на ОССЕ. "След това ние ще започнем преговори по следващите четири пункта за разделянето на силите", каза той.

Оланд също подчертава изборите в Донбас

Всички от "нормандската четворка" потвърдиха привързаността си към Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна, каза пред журналисти Владимир Путин след приключването на срещата.

Путин изрази съжаление, че решаването на хуманитарните проблеми в Югоизточна Украйна практически е блокирано и няма никакъв напредък.

На пресконференцията говори и френският президент Франсоа Оланд, който също постави ударението върху незабавната подготовка на избори в Донбас.

Той поясни, че в сферата на сигурността "следва да се контролира незабавното и пълно спазване на прекратяването на огъня, на изтеглянето на оръжията, а също да се определи в кои части на украинската територия още има трудности по изпълнението на тези решения".

Оланд специално подчерта, че "срещата на върха в Нормандски формат остава единствената рамка, в която може ефективно да се решава украинският проблем".

***

По предварителна договорка след дискусията по украинския проблем Порошенко напусна срещата, а Путин, Меркел и Оланд започнаха да разговарят за положението в Сирия.

Как протече срещата им за Сирия >>

Малко преди началото на преговорите руският президент Путин разговаря по телефона със сирийския президент Башар Асад. Обсъдили са обстановката в Алепо в светлината на обявената от руската авиация там хуманитарна пауза, а също и за положението в страната като цяло.