Това заяви първият секретар на украинската компартия Петро Симоненко, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Той каза това в Минск след среща с беларуския президент Александър Лукашенко и лидера на руската компартия Генадий Зюганов. По думите на Симоненко украинският президент Петро Порошенко е издал заповед „до 22 август да се победи на всяка цена”, за да можело на 24 август в Киев да има парад по случай Деня на независимостта - националния празник на Украйна.

Симоненко добави, че именно по тази причина днес властите в Киев са се опитали да разчистят централния Площад на независимостта, преди да срещнат отпора на пребиваващите в палатковия лагер. На срещата в беларуската столица Зюганов заяви, че приоритет на неговата руска компартия е да подкрепи украинските комунисти и че опитите на режима в Киев да забрани партията на комунистите в Украйна са контрапродуктивни.

„След забраната на компартията в Германия от хитлеристите не е имало такива прецеденти”, каза Зюганов. През май тогавашният и.д. президент на Украйна Александър Турчинов възложи на министерството на правосъдието да предприеме мерки по закриването на Комунистическата партия на Украйна, в случай че ръководството й е нарушило закона.

Повод за това бяха изявления на първия секретар на партията Симоненко в подкрепа на „привържениците на федерализацията в източните райони на Украйна”.