Изтребители F-16, предоставени от Запада, вече може да са в Украйна, след като Киев постигна редица престижни победи срещу руските сили във въздуха и в морето, научи "Нюзуик".

Западните съюзници на Украйна обещаха на Киев модерните изтребители F-16, произведени в САЩ, преди месеци, но останаха въпросителни кога точно самолетите ще се издигнат в небето на Украйна.

Киев настояваше за самолетите, които биха увеличили способността на Украйна да оспорва господството на Русия в небето и да нанася повече удари по ключови руски цели. F-16 са оборудвани с по-модерна авионика и радари и са проектирани да изстрелват оръжия по стандартите на НАТО, които Украйна използва с по-старите си самолети от съветската епоха.

През последните дни в каналите на Telegram, които са свързани с Русия или са антиукраински, се появиха предположения, че Украйна може да е използвала модерните самолети, за да унищожи ключови руски обекти, въпреки че няма потвърждение, че Киев е получил самолетите.

В сряда източник от САЩ заяви пред "Нюзуик", че е вероятно Украйна наистина да е получила първите от обещаните F-16.

Съобщава се, че през последните три седмици Русия е загубила осем самолета - удар по военновъздушните сили на Москва.

На 5 декември украинските военни съобщиха, че са свалили руски самолет около Змийския остров - черноморски аванпост, разположен на около 30 мили от бреговата линия на Украйна, близо до Румъния.

Дванадесет дни по-късно украинските медии съобщиха, че Москва е загубила изтребител-бомбардировач Су-34, след като Киев е атакувал руска военновъздушна база. Отделно от това украинските военновъздушни сили заявиха, че същия ден Москва е свалила един от собствените си щурмови самолети Су-25.

На 22 декември Украйна заяви, че е свалила още три руски бомбардировача Су-34, а на Бъдни вечер Киев заяви, че е свалил руски Су-30 и Су-34.

В ранните часове на 26 декември украински ракетен удар повреди руския десантен кораб "Новочеркаск" в Крим. Оттогава насам в каналите на Telegram, които са руски или антиукраински, се спекулира, че за изстрелването на крилатите ракети по руския кораб е използван F-16 и каква заплаха за Кремъл биха могли да представляват самолетите в ръцете на Украйна.

"Този самолет е интегриран в системата за командване и управление на НАТО и в това се крие опасността", заяви във вторник един от известните руски военни блогъри.

Въпреки че не е обявено официално, не е изключено Украйна да е получила поне първоначална партида F-16. В средата на октомври Украйна дебютира със своите ракети ATACMS в атрактивни атаки срещу руски въздушни бази, които унищожиха множество руски хеликоптери. Смята се, че атаките са изненадали Москва, като наличието на системите бе потвърдено, след като Украйна изстреля ракетите за първи път.

Същото може да се отнася и за дългоочакваните самолети и да осигури на Украйна така необходимото предимство, тъй като фронтовите линии са в застой през студените зимни месеци.

"Надявам се, че Западът се е научил да НЕ обявява за нови оръжейни системи, както се правеше в по-голямата си част през първите 20 месеца на войната", заяви Даниел Райс, бивш специален съветник на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужни.

"Руските сили трябва да научат "по трудния начин", когато Украйна пусне в действие ново оръжие", казва пред "Нюзуик" Райс, който сега е ректор на Американския университет в Киев.

На 22 декември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че холандското правителство започва подготовка за доставка на първоначална партида от 18 самолета F-16 за доставка на Украйна.

Отделно от това нидерландското министерство на отбраната заяви, че преди самолетите да бъдат предадени, персоналът на Украйна трябва да бъде надлежно обучен, както и да бъде изградена "подходяща инфраструктура". Възможно е самолетите да бъдат модифицирани, а "някои от самолетите се нуждаят от основен ремонт", заяви холандското правителство.

Във вторник Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че "първата група" украински пилоти, обучавани от британските военни, са завършили основното си обучение в страната и "сега се учат да управляват изтребители F-16 в Дания, след като са завършили основната програма за обучение в Обединеното кралство".

В началото на ноември няколко самолета F-16 пристигнаха в румънска база, предназначена за обучение на украински пилоти, а други се обучават във военновъздушна база в Аризона.

"Всичко върви по план", заяви в събота говорителят на украинските военновъздушни сили, полковник Юрий Игнат, цитиран украинските медии.