Нидерландия и Дания ще дават изтребители Ф-16 на Украйна, потвърдиха Нидерландия и Дания по време на визитата на украинския президент Володир Зеленски в двете страни днес. Това ще стане след като бъдат изпълнение условията по прехвърлянето им.

Зеленски обяви, че Нидерландия ще предостави на Украйна 42 изтребителя, а Дания - 19. Първите изтребители могат да пристигнат в Киев още около Нова година.

Украинският президент обиколи за ден две военни бази на нидерланските и датските ВВС, където му показаха машините. Дори седна в една от тях с датската премиерка.

Вижте снимки >>

Рюте не посочи точна цифра на самолетите, които ще получи Киев

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте обаче не уточни бройката. "Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени", заяви Рюте след среща с украинския президент Володимир Зеленски във военновъздушна база в Айнховен, в южната част на Нидерландия.

Това е първото реално обещание за доставка на Ф-16 за Украйна и то бе поето само два дни след като САЩ дадоха зелена светлина за евентуална доставка на американските машини от Нидерландия и Дания, които притежават такива.

Рюте освен това заяви, че обучението на военни за работа с Ф-16 ще започне скоро след следващия месец. Той подчерта, че от ключово значение за доставката на Ф-16 е пилотите да бъдат добре обучени и инфраструктурата да бъде подготвена. Обучението им ще се проведе в Нидерландия, Дания и Румъния, като към настоящият момент вече е започнал езиковият курс за тях.

"Що се отнася до термините, сега се провежда езиково обучение и в бъдеще, когато започне военното обучение, ще се премести в Румъния. Това ще стане много бързо, възможно най-скоро, за да прехвърлим самолетите в Украйна. Междувременно трябва да се работи по инфраструктурата, за да могат тези самолети да излитат и кацат безопасно в Украйна", подчерта Рюте.

Премиерът припомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя Ф-16, но на този етап не може да уточни колко ще прехвърли на Украйна.

Зеленски от своя страна заяви, че споразумение относно броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има след като украински пилоти и инженерите бъдат обучени да работят с тях.

Президентът на Украйна, който пристигна по-рано днес в нидерландската военновъздушна база в Айндховен, разгледа самолети Ф-16, които притежава Нидерландия и които той се надява, че ще бъдат предоставени на Украйна.

В базата Зеленски, придружаван от нидерланския премиер в оставка Марк Рюте, разгледа две машини Ф-16.

Нидерландия преминава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, припомня Ройтерс. От 42-те самолета Ф-16, за които спомена Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са обявени за продан.

По-късно в телеграм канала си Зеленски написа: "Ф-16. Пробив по споразумението. Те ще бъдат в украинското небе". Той благодари на Нидерландия и на всеки, който помага на Украйна.

"Марк Рюте и аз постигнахме споразумение относно броя на Ф-16, които ще бъдат прехвърлени на Украйна, след като нашите пилоти и инженери преминат своето обучение. 42 самолета. И това е само началото", допълни Зеленски.

Мете Фредериксен обеща 19 изтребителя на Киев

Няколко часа след като Зеленски бе във военновъздушна база в Нидерландия, той пристигна и в Дания. Самолетът му,  с който той пътува, придружаван от първата дама на Украйна и от хора от екипа му, кацна в датската военновъздушна база в Скидструп, в южната част на страната, предаде Франс прес.

"Дания ще дари на Украйна 19 изтребителя Ф-16", заяви датската премиерка Мете Фредериксен на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в военновъздушната база Скидструп, предаде Ройтерс.

Фредериксен уточни, че се надява първите шест изтребителя да бъдат доставени около Нова година, а през 2024 г. Украйна да получи още пет самолета.

А може и "Грипен"

Ден по-рано пък украинският презедент посети Швеция, като основната цел на двете визити е да преговаря за предоставяне на изтребители от двете страни на Украйна.

В Швеция Зеленски декларира интереса на страната си да придобие шведски бойни самолети "Грипен". 

По време на срещата си с шведския премиер Улф Кристершон в събота той коментира, че самолетите "Грипен" са гордостта на Швеция и Украйна би се радвала " да сподели подобна гордост".

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи днес, че украински дронове са били свалени над Белгородска област, предадоха световните агенции. Руската противовъздушна отбрана е осуетила атаката и е свалила два дрона, допълва ведомството. В отделно изявление областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че 12 въздушни цели са били свалени при приближаването им към град Белгород.