Украинските въоръжени сили ще бъдат готови да започнат контранастъпление срещу руските сили, които са окупирали големи територии от Украйна през пролетта, каза заместник-ръководителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки в публикувано днес интервю за германската медийна група "Функе", предаде БТА.

Точното време за това обаче зависи от няколко фактора, включително от западните оръжейни доставки, които играят много важна роля в усилията на Украйна да се защити от руските нападатели, каза Скибицки.

В същото време украинската армия отрече руската частна военна групировка "Вагнер" да е превзела село Ягидне край Бахмут, както съобщи по-рано нейният основател Пригожин.

Повече от година след като руските сили нахлуха в Украйна, високопоставеният представител на украинското военно разузнаване потвърди заявената от Киев цел да бъде освободена цялата украинска територия, включително анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим.

"Ще спрем само когато си върнем страната според границите от 1991 г.", каза той.

"Това е нашето послание към Русия и към международната общност", изтъкна Скибицки.

"Опитваме се да вбием клин в руския фронт на юг - между Крим и руската континентална част", обясни висшият служител на военното разузнаване на Украйна.

"Възможно е също така да унищожим складове с оръжие или военна техника на руска територия, например около град Белгород, откъдето се извършват атаките срещу Украйна. Те представляват заплаха за град Харков например", каза Скибицки.

Украинските въоръжени сили заявиха междувременно, че руската офанзива край украинското село Ягидне е била неуспешна, предаде Ройтерс.

Украйна заяви това, след като руската частна военна компания "Вагнер" каза вчера, че нейни бойци са превзели селото, намиращо се близо до град Бахмут, в района на който се водят ожесточени сражения.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви тази сутрин, че Русия продължава да концентрира нападателните си действия по протежение на цялата фронтова линия край Бахмут, където се намира Ягидне.

Сражения за Бахмут се водят от няколко месеца, като се смята, че това са едни от най-кървавите боеве, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви вчера, че бойци от неговата компания са превзели Ягидне, припомня Ройтерс. "В 19:00 ч. на 25 февруари щурмовите части на частната военна компания "Вагнер" си осигуриха пълен контрол над района на Ягодное (Ягидне) на север от Бахмут", заяви Пригожин в аудиосъобщение.

Подразделенията на "Вагнер" претърпяха тежки загуби и Пригожин се оплака наскоро с горчивина, че руското Министерство на отбраната не е признало по подобаващ начин техния принос. Тази седмица той дори обвини висшето ръководство на армията в предателство заради това, че не е успяло да снабди хората му с достатъчно боеприпаси, въпреки че по-късно отбеляза, че ситуацията е била поправена.