Британските граждани Крис Пари и Андрю Багшоу, които бяха обявени за изчезнали в Източна Украйна, са били убити, съобщи Би Би Си, като се позова на техните семейства.

47-годишният Багшоу и 28-годишнит Пари са били видени за последен път да се отправят към град Соледар на 6 януари. Семейството на първия заяви, че двамата са се опитвали да спасят възрастна жена, когато автомобилът им е бил ударен от снаряд, а семейството на Пари е съобщило, че мъжете са загинали при "опит за хуманитарна евакуация".

По-рано този месец руската групировка ЧВК "Вагнер" заяви, че тялото на един от мъжете е било намерено.

Соледар беше в центъра на интензивни сражения, а по-рано този месец руските военни заявиха, че са превзели украинския град, в който се добива сол, припомня Би Би Си.

Днес украинската армия призна, че се е изтеглила от Соледар. "След месеци на ожесточени сражения, включително през последните седмици, украинските въоръжени сили напуснаха Соледар и се оттеглиха в покрайнините на предварително подготвени позиции", заяви пред агенция АФП говорителят на Източната група сили на ВСУ Серхий Черевати.

Говорителят не уточни кога точно се е случило това. Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на Соледар на 13 януари.

Междувременно назначеният от Москва лидер на анексираната от Русия самопровъзгласила се ДНР Денис Пушилин заяви, че сражения се водят непосредствено в кварталите на Артьомовск (съветското име на Бахмут, на което в Москва държат и в сводките на военното министерство той се споменава именно така), които доскоро са били удържани от украинската армия.

"Подразделенията, в частност "Вагнер", напредват в самия Артьомовск. Сраженията вече се водят някъде в покрайнините, някъде в онези квартали, които съвсем доскоро бяха удържани от врага", каза той, цитиран от редица руски медии.

Пушилин също така отбеляза, че командването на украинските сили се опитва да забави максимално освобождаването на Мариинка от руските сили, тъй като това в крайна сметка ще отвори пътя на руските части за оперативно обкръжаване на Авдеевка.

В същото време бе съобщено, че броят на гробовете в гробището в село Бакинска, Краснодарски край, собственост на ЧВК "Вагнер", се е увеличил седем пъти през последните два месеца.

Също така основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е поискал от председателя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин да работи по възможността за въвеждане на член в Наказателния кодекс на Руската федерация, който да забранява дискредитирането на доброволците, включително бивши затворници, участвали в специалната операция в Украйна. Пригожин предлага също така да се забранят "публикациите с негативен характер и всякаква критика към участниците в спецоперацията, както и информация за техни минали престъпления, с наказание до пет години затвор".

Наемниците представляват заплаха за украинските въоръжени сили, въпреки че търпят огромни загуби, съобщи Си Ен Ен, като се позова на доклад на украинското разузнаване за тактиката на ЧВК "Вагнер" край Бахмут. Според доклада "вагнеровците" атакуват на групи от около 12 души. В първата вълна на щурма участват вербуваните от организацията затворници, които понасят най-тежки загуби - според украинската страна до 80%. Те са следвани от по-опитни и по-добре оборудвани бойци.

"Ключов елемент" в тактиката на ЧВК "Вагнер" е използването на дронове за разузнаване в реално време.

Групите не се оттеглят без команда: за това рискуват да бъдат разстреляни. Ранените бойци често се оставят на бойното поле в продължение на няколко часа. "Ако нападението се провали, отстъплението е позволено само през нощта", се казва в доклада.

Украинското разузнаване отбелязва, че въпреки големите жертви тактиката на ЧВК "Вагнер" е "единствената ефективна за зле обучени мобилизирани, които представляват голяма част от сухопътните сили на Русия". Предполага се, че руската армия може да доближи тактиката си до тази на ЧВК, като наблегне на щурмовите подразделения вместо на батальонните тактически групи.