Руските въоръжени сили са укрепили позициите си на север от Бахмут, прекъсвайки важен украински коридор за доставки, и в Угледар, където провеждат офанзива, каза днес назначеният от Москва ръководител на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от Франс прес.

Близо до Бахмут, епицентър на боевете в Източна Украйна, руските войски са "укрепили позициите си северно от града", заяви Пушилин.

Руските сили продължават опитите си да обкръжат от север, юг и изток този здраво укрепен град, който се опитват да превземат от лятото с цената на големи загуби от двете страни и големи разрушения, посочва АФП.

"Всъщност ние прерязахме три от четирите маршрута за снабдяване" на украинската армия към Бахмут, каза Пушилин.

Според него единственият останал маршрут е този, който води до град Часов Яр, който се намира по на запад.

По думите на Пушилин руските сили също така са "укрепили позициите си в южната част на Угледар, де факто неговите предградия", а украинските войски "продължават да прехвърлят резерви", за да ги спрат.

Угледар е друга гореща точка на фронта в Източна Украйна, където руската армия увеличиха натиска си през последните седмици, отбелязват АФП и БТА.

Пушилин, каза, че около 1400 цивилни се намират в Угледар и руските сили "са започнали да евакуират част от тях" по посока към град Волноваха, близо до Донецк.

Британското министерство на отбраната посочи във всекидневната си сводка в сряда, че "руските сили вероятно са постигнали тактически успехи в (тези) два ключови сектора на фронта".

Според министерството бойците на частната руска групировка "Вагнер" "са напреднали с два до три километра северно от Бахмут", контролирайки териториите в близост до път М-03, водещ към този град.

"На юг руските войски напреднаха около западните покрайнини на град Угледар", където обаче претърпяха тежки загуби и изоставиха около 30 бронирани машини, допълни министерството.

Украинската армия съобщи за боеве в няколко района, включително Бахмут и Угледар, без да даде подробности.

Русия сега се бори както срещу Наполеон и Хитлер, каза Сергей Лавров

Русия сега води подобна борба, каквато е водила срещу Наполеонова Франция през 19-и век и нацистка Германия на Адолф Хитлер през 20-и век, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

"Призивите за разчленяване на нашата родина стават все по-силни", каза Лавров на церемония в Москва по случай Деня на дипломатическия работник.

Откакто нахлу в Украйна преди близо една година, Русия често твърди, че е въвлечена в по-широк конфликт със САЩ, ЕС и НАТО, отбелязва ДПА.

"Онези, които се опитват да контролират целия международен дневен ред, световните икономически отношения и цялата международна политика, решиха да нанесат стратегическо поражение на Русия", заяви Лавров.

"Те решиха да се възползват от печалния опит на Наполеон и Хитлер, като открито обявиха целта си да заличат Русия или да я отслабят максимално", допълни той.

Москва се представя за жертва и заради санкциите, наложени й от САЩ и ЕС след инвазията, като твърди, че западните оръжейни доставки за Украйна са доказателство за тяхното намерение да унищожат Русия.

На свой ред Западът и Киев подчертават, че санкциите и оръжията имат за цел да спрат руското нашествие в Украйна.

Противно на твърденията на Лавров, нито един западен лидер не е призовавал за унищожаване на Русия, посочва ДПА.

Руският външен министър увери днес, че страната му не само се съпротивлява, но и ще излезе по-силна от настоящата ситуация и ще продължи да преследва целта за многополюсен световен ред.