Въоръжени сили на Киев обстреляха контролирания от руската армия град Мелитопол в украинската Запорожка област, в резултат на което електроснабдяването в града и околни села е било прекъснато. Това съобщи кметът на града Иван Федоров в Телеграм.

По думите му в ранните часове на деня в Мелитопол са избухнали няколко експлозии. 

Според говорител на аварийните служби, пострадали няма, но има разрушения в местното локомотивно депо.

Мелитопол е разположен на около 120 км югоизточно от Запорожката АЕЦ в град Енергодар. Днес се очаква второ за тази година посещение в централата на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Руската армия упорито атакува позициите на украинските войски в град Бахмут и Авдеевка - предградие на Донецк, съобщи украинският Генерален щаб, като добавя, че украинските сили са отблъснали 57 руски атаки срещу Бахмут и други селища в Украйна.

Според британското министерство на отбраната руските сили се опитват да обкръжат Авдеевка, но "не постигат съществен напредък". Руските войски са изгубили голямо количество бронирана техника, посочва ведомството.

През последната седмица руските окупатори са превзели още около 5 на сто от територията на Бахмут и в техни ръце са вече общо 65 процента от града, отбелязва американският Институт за изследване на войната, чийто доклад цитира УНИАН.

 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако ключовият източен град Бахмут падне, това ще позволи на Русия да си осигури международна подкрепа за принуждаване на Украйна да сключи мирно споразумение, което да включва неприемливи за Киев отстъпки. Това предупреждение Зеленски отправи в интервю за Асошиейтед прес.

По думите на украинския държавен глава ако руските войски превземат Бахмут, това ще има огромен пропаганден ефект, който ще позволи на президента Владимир Путин да "използва подобна победа като аргумент пред Запада, обществото си, Китай и Иран" .

"Само да подуши кръв - само да усети и най-малката слабост от наша страна - той ще предприеме още по-масирано настъпление", каза Зеленски в интервюто, дадено от него във влак на връщане от посещението му в Сумска област.