Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но украинската армия планира широкомащабно настъпление, заяви шефът на руската наемническа компания "Вагнер" Евгений Пригожин в писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че настъплението, целящо да откъсне силите на "Вагнер" от основната част от руските войски в Източна Украйна, е планирано за края на март или началото на април.

Пригожин настоява Шойгу да вземе всички необходими мерки, за да предотврати това, което по думите му може да доведе до "отрицателни последици" за военните усилия на Русия в Украйна.

Още 1 милиард евро от ЕС и 350 млн. долара от САЩ за Украйна

Брюксел и Вашингтон отпускат още средства на Киев като военна помощ, съобщиха световните агенции.

Европейският съюз ще отпусне 2 млрд. евро, за да достави на Киев 1 милион артилерийски боеприпаса, от които Украйна отчаяно се нуждае за противодействие на настъплението на руските войски, и за да извърши съвместни покупки с цел да попълни запасите си, предаде Франс прес.

"Дадохме началния сигнал за конкретни мерки", обяви днес в Брюксел германският министър на отбраната Борис Писториус. "Тръгваме по нов път на съвместни покупки", подчерта той по време на среща с колегите си от ЕС и външните министри на 27-те страни членки.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в срещата по видеоконферентна връзка, приветства това споразумение. "Повече артилерийски боеприпаси за Украйна възможно най-скоро. Това беше основната цел", написа той в Туитър. Това усилие на ЕС ще "укрепи способностите на Украйна на бойното поле", коментира той.

Споразумението, което трябва да бъде представено за одобрение на лидерите на 27-те държави членки на ЕС на среща на върха на държавните глави и правителствени ръководители в четвъртък и петък, дойде в отговор на спешния призив, отправен на 9 март от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като неговите войски ограничават огневата си мощ, поради липса на боеприпаси.

Киев приветства днес отпускането на 2 млрд. евро от ЕС за закупуване и доставка на артилерийски боеприпаси на украинските сили, като "силна мярка за европейската сигурност".

"Ние сме благодарни на ЕС ... Това е много силна мярка за защита на европейската сигурност", посочи в Туитър началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

САЩ пък отпускат поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Днес, съгласно пълномощията, предоставени ми от президента (на САЩ Джо - бел. ред.) Байдън, разрешавам отпускането на 34-ия пакет американско оръжие и военна техника за Украйна на стойност 350 милиона долара", съобщи в изявление Блинкън.

"Пакетът военна помощ включва повече боеприпаси за доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън "Хаймарс" и гаубици, които Украйна използва за отбрана, както и боеприпаси за бойните машини на пехотата "Брадли", ракети ХАРМ, противотанкови оръжия, речни лодки и друго оборудване", се казва в изявлението на американския държавен секретар.