Генерал-лейтенантът и ветеран от външното разузнаване на Украйна Василий Богдан заяви, че Киев се нуждае от ракети, способни да нанасят удари по цели в Русия, предава РИА "Новости", позовавайки се на украинския портал "Обозреватель".

Причината за това твърдение е очакваното прекратяване на Договорa за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, действащ между САЩ и Русия.

Според генерала Украйна има техническия и научен капацитет да създаде балистични ракети със среден обсег, които са способни да достигнат до Москва, Санкт Петербург и другите големи градове в европейската част на Русия.

"По мое мнение е необходимо висшето ръководство на страната активно да работи над това", съветва генералът-разузнавач.

Според Василий Богдан Украйна може да разчита на помощта на съюзниците си, които биха могли да продадат подходящото военно оборудване на Киев. Украинският посланик в САЩ вече е заявил, че Киев планира да закупи голяма партида бойна техника от Щатите.

По думите на генерала не е необходимо ракетите да имат ядрено оръжие, но Украйна се нуждае изключително много от ракетите като инструмент за възпиране на "страната-агресор". Според Василий Богдан Русия е опасна и деградира, като украинският генерал прогнозира, че страната ще повтори съдбата на СССР.

"Украйна ще трябва да разработи свои балистични ракети, след като Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие стане невалиден. Ние спазвахме ограниченията, наложени ни от Договора. Русия обаче го унищожи, създавайки нови заплахи за европейската сигурност", заяви преди около година бившия украински президент Петро Порошенко.

САЩ и СССР подписват Договора за унищожение на ракетите със среден обсег през 1987 година. САЩ първи прекратиха участието си в него, като това стана на 1 февруари тази година. След това Русия също реши да не продължава участието си в Договора, който ще стане невалиден на 2 август 2019 г.

По времето на СССР в Украйна е базирано конструкторското бюро "Южное", което се занимава с разработката и производството на балистични ракети. В него работи прословутият дизайнер Янгел, а след разпада на Съветския съюз то започва да произвежда цивилни варианти на балистичните оръжия, както и да помага в конструирането на първите степени на руски и американски ракети. Това на практика означава, че Украйна има капацитета да създава ракети със среден или дори с далечен обсег.

Преди известно време в. "Ню Йорк Таймс" публикува статия, цитираща експертни анализи и класифицирани данни на американските разузнавателни агенции, според които успехът на Северна Корея в ракетните тестове се дължи на "покупки от черния пазар на мощни ракетни двигатели, произведени от украинска фабрика". Украйна по-късно отхвърли обвиненията.

Към този момент с балистични ракети със среден радиус разполагат Израел, Индия, Пакистан, Иран, Северна Корея и Китай. Турция също разработва свой собствен проект - J-600T Yıldırım IV, който ще има обсег от 2500 километра. Според повечето разузнавателни агенции Саудитска Арабия също е закупила партида от китайските ракети със среден обсег DF-21, които могат да носят ядрено оръжие.

Балистичните ракети със среден радиус са опасни с това, че могат да нанасят много по-бързи и изненадващи удари, което намаля времето за реакция и ответен отговор. Обсегът им обикновено е между 1000 и 5000 километра.