Северна Кория разполага разполага с балистични ракети, които вече могат да ударят всеки един град в САЩ с ядрено оръжие, съобщава южнокорейската информационна агенция Yonhap, позовавайки се на официален документ на американската армия.

Допреди няколко години в обсега на КНДР бяха единствено Хавайските острови, Аляска и най-западната част на САЩ. Днес Пхенян обаче има възможността да взриви атомна бомба над американската столица Вашингтон. Това е възможно благодарение на новата балистична ракета Хвасонг-15. Нейният последен тест бе проведен на 29 ноември 2017 година, а анализаторите на американското военно разузнаване са изчислили, че максималния ѝ обсег е около 13 000 километра.

Вижте снимки на най-мощните оръжия на КНДР >> >> >>

Анализаторите разкриват, че Хвасонг-15 може да носи достатъчно тежка бойна глава. Това на практика би позволило на Ким Чен Ун да удари Америка с ядрена бомба хиляди пъти по-мощна от тази, взривена от САЩ над Хирошима и Нагазаки.

От Военното командване на САЩ в Южна Корея признават за способностите на Пхенян да ударят цялата територия на Америка, въпреки че медиите в Сеул до скоро определяха тази информация за севернокоерйска пропаганда.

След проведените успешни тестове Северна Корея обяви мораториум върху ядрените и ракетни тестовете, който спазва от края на 2017 г. Така стартира и диалога между Вашингтон и Пхенян.

Спекулира се, че причината за нормализирането на дипломацията може да са именно успешните ракетни и ядрени тестове на изолираната тоталитарна държава. Към този момент Пхенян разполага с атомни и водородни бомби, както и със средствата за тяхното доставяне.

Първата за последните 10 години среща между ръководителите на Северна и Южна Корея се състоя около 4 месеца след теста на междуконтиненталната ракета. Историческата първа среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се състоя около 6 месеца след теста на балистичната ракета, за която днес става ясно, че може да достигне Вашингтон.

В една от последните новини, изтекли от Северна Корея, се заявява, че следващата цел на режима е да разработи надеждна противовъздушна система, която да може да се справя с най-модерните американски стелт изтребители.