Стотици хиляди ученици в Южна Корея се върнаха днес в класните стаи, след като южнокорейските училища възобновиха работата си след повече от два месеца прекъсване заради пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Учениците се завръщат на училище при спазване на правила за безопасност: проверка на телесната температура, дезинфекциране и поздрави от дистанция.

"Наистина е прекрасно да мога отново да видя приятелите си и преподавателите си лице в лице, но трябва стриктно да спазваме правилата за дезинфекция. Доста съм притеснен, но в същото време е много приятно да ги видя отново", казва пред Франс прес О Чан-хуа, гимназист от Сеул.

Близо 440 000 ученици в последната година от гимназията бяха първите, които се завърнаха в час. Те ще присъстват на занятия всеки ден. По-малките ученици ще се върнат на училище поетапно през следващите седмици, като ще комбинират занятия в класните стаи със занятия онлайн.

Учениците ще са задължени редовно да почистват чиновете си и да спазват социална дистанция със съучениците си.

Южна Корея за известен период от време беше втората най-засегната от Ковид-19 страна на света - това подтикна властите да преустановят работата на училищата в началото на март.

Южна Корея възприе срещу коронавируса стратегия на масово тестване, в рамките на която властите отделиха сериозни средства и която се превърна в пример за останалите страни.