От Южния Пасифик почти до Северния полярен кръг, ученици от цял свят излязоха днес на стачка в защита на климата, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Мобилизацията стана основно през социалните мрежи и днес десетки хиляди ученици от целия свят пропуснаха учебните занятия, за да участват в демонстрации с призив за действия срещу глобалното затопляне на планетата.

Координираната стачка на учениците в защита на климата беше вдъхновена от 16-годишната шведка Грета Тунберг. Тя започна еднолична акция преди година и я продължи всеки петък пред парламента на Швеция.

Снимка: АР/БТА

Оттогава нейните седмични протести бяха последвани първо от няколко града по света, а после от стотици градове. Тунберг неотдавна беше номинирана за Нобеловата награда за мир. На демонстрацията днес в Стокхолм тя каза, че "светът е изправен пред екзистенциална криза, пред най-голямата криза на човечеството досега и че тази криза е била игнорирана десетилетия наред от онези, които са си давали сметка за нея".

Снимка: АР/БТА

"Знаете кои сте вие, които игнорирахте това и които имате най-голямата вина за това", каза Грета пред множество, което скандираше името й.

Снимка: АР/БТА

Протести днес има планирани в над 100 страни по света. Това е една от най-големите международни акции в защита на климата, организирани досега.

Снимка: АР/БТА

Различни по мащаби днес са протестите в различните страни по света. Някъде има протести само в столицата или в големите мегаполиси, а в други страни се протестира в над 100 населени места.

Снимка: АР/БТА

Така например в Италия хиляди ученици се събраха в района на Колизеума в Рим. Протести имаше в още 180 италиански града, сред които Торино, Болоня, Бари, Неапол, Венеция и др.

В Париж в протеста се включиха според полицията 29 000 демонстранти, а според организаторите - 40 000, предаде Франс прес.