Започналото на 17 декември мащабно разследване за корупционни практики и рушветчийство в Турция се следи постоянно и отблизо от Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от Фокус.

Вижте снимки от събитията в Истанбул

Щефан Фюле подчерта важността на гарантирането на безпристрастността и независимостта на съдебното разследване.

В тази връзка еврокомисарят изрази задоволство от решението на Върховния касационен съд (ВКС) да блокира действието на извършените в последните дни промени в Правилника за осъществяване на съдебния контрол в страната, отслабващи независимостта на съда и неговия капацитет за действие.

Междувременно докладчикът за Турция в Европарламента - холандската депутатка Риа Оомен-Руижтен (ЕНП-ЕД) подчерта, че изпитва безпокойство по отношение на разделението на властта в Турция.

Тя призова изпълнителната власт да се въздържа от действия, които могат да бъдат оценявани като правителствена намеса в съдебни производства.

От своя страна, германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова Анкара да хвърли светлина по случая с подозренията за корупция, които тегнат над турското правителство, като подчерта, че това е „тест” за турската демокрация.

Имаме доверие в силата на турската държава да хвърли светлина по случая с подозренията за корупция без оглед на засегнатите хора”, заяви Щайнмайер.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу оцени хода на мащабната операция срещу корупционните практики и рушветчийството в Турция.

Той заяви, че на този фон никой не трябва да си позволява да възпрепятства изпълнението на задълженията на съдебната система.

Съдът може да бъде критикуван, съдебните решения – също; но това е нещо отделно. Никой обаче няма право да възпрепятства съдебната система да изпълнява своите служебни задължения”, посочи още лидерът на турската опозиция.

Междувременно, продължава чистката в турските органи за сигурност и още един директор в истанбулската дирекция по сигурността е отстранен от длъжност.

Също така стана ясно, че изявленията на турските въоръжени сили, че няма да се намесват в политическата криза, провокирана от корупционния скандал в страната, са предварително съгласувани с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Лично началникът на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел е работил през последните дни върху текста на вчерашното изявление, а преди оповестяването му го е съгласувал и очевидно – получил одобрение от министър-председателя Ердоган.