Озбърн каза това, опровергавайки един от аргументите, използвани от поддръжниците на излизането на Великобритания от съюза. Те предвиждат повече миграция, ако Турция бъде приета за член.

"Не мисля, че това ще се случи, докато съм жив", заяви вчера 45-годишният министър в ефира на телевизия Би Би Си. "Ще стане ли (Турция) член на ЕС? Не, няма", отсече той.

Страховете сред някои избиратели, че броят на идващите на острова хора е излязъл от контрол, е една от слабите страни на подкрепяната от Озбърн и премиера Дейвид Камерън кампания за оставане в ЕС преди референдума на 23 юни.

Озбърн бе попитан за изказаната преди време подкрепа на Камерън за присъединяването на Турция към ЕС. През 2010 г. премиерът каза, че ще бъде "най-големият поддръжник" на влизането й.

"Турция се върна назад. Има притеснения за демокрацията и правата на човека там", каза финансовият министър. Той и допълни, че сегашната позиция на британското правителство е, че Турция не трябва да се присъединява към ЕС.

Турция "да играе по свирката" на ЕС

Европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан призова Турция да каже дали е сериозна в намеренията си да установи по-близки отношения с ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ако това е така, Анкара трябва да играе по правилата на Европейския съюз, подчерта Хан по време на дебати по темата вчера в Европейския парламент в Страсбург.

Евродепутатите обсъдиха вчера решението на турския парламент от миналия месец да вдигне имунитета на 138 народни представители, включително почти всички кюрдски представители в законодателния орган.

Йоханес Хан определи мярката като неприемлива. Този ход противоречи на всички демократични практики и на върховенството на закона, подчерта той.

"Турция, въпреки всичките тези изявления, (изразяващи амбиции) за членство в ЕС, се движи в напълно противоположна посока. Бих желал, като се започне от президента Ердоган, най-накрая да се излезе с ясна декларация дали те са сериозни или не" (в европейските си амбиции), призова Хан. Той подчерта, че "няма турска разновидност на демокрацията", каза Йоханес Хан.