Нова схема за тестване на неваксинираните срещу КОВИД-19 лица влиза в сила от понеделник, 6 септември, в Турция, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Всички пътуващи, посетители на кина, концерти, театри и всякакви масови обществени прояви ще трябва да представят негативен PCR-тест, ако не са ваксинирани.

Новата мярка, която има за цел да ограничи броя на новозаразените в страната, беше обявена миналия месец. Смята се, че тя ще насърчи и ваксинацията в Турция, където досега са поставени над 97 милиона дози ваксина.

Според новата разпоредба неваксинираните и тези, които не са преболедували КОВИД-19, ще трябва да представят негативен PCR-тест при пътувания със самолет, междуградски автобуси, влакове и друг вид транспорт. Валидността на тестовете ще е 48 часа. В противен случай те няма да бъдат допускани в превозните средства. Резултатите ще бъдат потвърждавани с т.нар. HES-код в приложение на здравното министерство за мобилните телефони.

Екипи на транспортното министерство ще извършват редовни проверки на средствата за масов транспорт за нарушители на правилата.

Лицата, които не подлежат на ваксинация, като например децата, обаче ще могат да пътуват.

На летищата са осигурени кабинки за тестване за пътниците.

От зрителите в кина, театри, концертни зали и пр. също ще се изисква удостоверение за негативен PCR, направен максимум 48 часа преди представлението.