От Министерството на здравеопазването (МЗ) препоръчват на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция. Причината е усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболеваемост от COVID-19 на 100 хиляди души население в тези страни.

За спазване на въведените противоепидемични мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице, апелират още от МЗ.

Летният сезон е изключително подходящ за ваксинация срещу COVID-19, допълниха още от пресслужбата. България все още се намира в "зелена зона" по разпространение на COVID-19, осигурен е достъп до четирите, одобрени в ЕС ваксини и всеки гражданин може да направи своя информиран избор без значение от здравноосигурителния си статус. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация. Те са единственият ефективен и безопасен начин да предпазим себе си и своите близки, добавиха от пресслужбата.

Гърция достигнала платото на 4-ата вълна

Гърция е една от любимите дестинации на българите за ваканция, но това лято мнозина се пренасочиха към българското Черноморие. Туристическият сезон в южната ни съседка обаче на този етап продължава с пълна сила.

Междувременно гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви, че Гърция е преминала пика на четвъртата вълна от COVID-19 и се намира в плато. Не се очаква случаите да нарастват оттук насетне. Само преди две седмици новите случаи на коронавирус в страната бяха с около 2 000 по-малко на денонощие. Заради рязкото нарастване 13 острова бяха включени в "тъмночервената" зона от европейските здравни власти. Имаше временна забрана за музика в баровете, вечерен час и допълнителни полицейски екипи на място.

Статистика сочи, че заразените са малко над 497 000, като от тях новозаразените за денонощие са 2154. Според министъра на туризма Харис Теохарис статистиката е подвеждаща, тъй като се взима предвид броят на местните спрямо заразените, а не броят на реално пребиваващите милиони туристи.

"Четвъртата вълна е вълната на младите. Повечето не са ваксинирани и пътуват много през лятото. А ако ситуацията се влоши, ще се заложат мерки като тези на Миконос, например затваряне на баровете след 01.00 ч.", отбеляза обаче Теохарис.

С "безопасен пропуск" и в мини-маркетите в Кипър

От началото на месеца Кипър удължи и разшири мерките за защита до 31 август, свързани с изискването за "безопасен пропуск" /SafePass/, който доказва ваксинация, преболедуване или тест в рамките на 72 часа. Той вече е задължителен и за местата, където могат да се съберат повече от 10 души /вместо 20, както досега/, като по този начин се обхващат и мини-маркети, павилиони и други малки бизнес обекти. Всички посетители и пациенти над 12 години в държавните и частни болници също задължително трябва да представят "безопасния пропуск".

Турция обмисля нови ограничителни мерки

В последно време Турция отчита по около 20 хиляди нови случая на заразени с COVID-19 дневно, а броят на смъртните случаи на инфектирани с коронавируса доближава 100 на ден.

Правителството обмисля евентуални нови мерки в опит да овладее нарастването на новите случаи. Според информация на в. "Хюриет" кабинетът планира нова пътна карта в борбата с пандемията през есента, когато се очаква броят на новозаразените допълнително да се увеличи.

Според публикацията властите не възнамеряват отново да въвеждат полицейски час или да връщат другите рестрикции, а да предприемат твърди действия по отношение на неваксинираните лица. От хората, които са без поставена ваксина, ежеседмично ще се изисква да преминават през PCR тест, пише "Хюриет".

Други медии съобщиха преди това, че правителството може да наложи ограничения за влизане на неваксинирани в затворени пространства като кина, концертни зали и др.

Най-малко седем милиона дози ваксина срещу COVID-19 поставя седмично Турция, засилвайки усилията за ваксинация в страната на фона на увеличение на случаите. Данните на здравното министерство показват, че миналата седмица в страната са инжектирани 7,2 милиона дози. Броят ваксини, поставени срещу коронавируса от началото на ваксинационната кампания в страната, е над 73,5 милиона, но повече от 20 милиона души в страната са все още неваксинирани.