290 са жертвите на коронавируса в Турция през последното денонощие - рекорден брой, надхвърлил пиковите нива на пандемията от предишните вълни, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Общо 23 496 нови случая на заразени са установени на 1 септември при извършени 302 869 теста, информира още министърът. Излекувани са 15 164 пациенти.

Коджа посочи в Туитър, че ако ситуацията се запази без промяна, през следващите две седмици ще има още четири хиляди жертви и още 335 хиляди заразени.

"Много хора отлагат да се ваксинират, а други се ваксинират само с една доза и поради тези причини всички ние сме принудени да заплащаме такава висока цена", заяви министърът.

Затова и в страната ще бъдат наложени орграничителни Covid-19 мерки от средата на септември, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Планира се за неваксинираните лица да бъдат обособени отделни площи на закрити места като ресторанти, кафенета, библиотеки, както и в различни държавни учреждения. Предвижда се дори влизането в молове да бъде позволено само на ваксинирани хора или при предоставяне на негативен PCR-тест.

Обсъжда се и вариантът с цел да се даде допълнителен тласък на ваксинацията в скоро време задължителните безплатни PCR-тестове да станат платени.

В страната вече са поставени близо 95 милиона дози ваксини срещу Covid-19. За изминалите 24 часа са били поставени 706 330 дози.

Днес в Анкара ще се състои заседание на Научния съвет за борба с коронавируса, на което ще присъстват министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа и министърът на образованието Махмут Йозер.