Турция нанесе нови въздушни удари срещу кюрдски бойци, базирани в Северен Ирак, предадоха ДПА и Ройтерс.

Турските ВВС обстреляха цели в планината Кандил, където се намира щабът на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която пое отговорност извършеното в неделя терористично нападение в Анкара, съобщи турското министерство на отбраната.

То добави, че при ударите са били унищожени над 20 цели, включително скривалища и складове за оръжие.

Освен това министерството съобщи, че множество бойци на ПКК са били "извадени от строя".

Министерството заяви, че бомбардировките са били реакция на нападението в неделя и Турция продължава да се позовава на правото на самозащита, се посочва в изявлението.

Възможно е турската армия да проведе нова трансгранична операция срещу ПКК, намекна ресорният министър

"Искам преди всичко да се знае, че всички съоръжения и дейности на ПКК, СЗН/ПДС в Сирия и Ирак, ще продължат да бъдат легитимни цели на нашата борба срещу терора, както са били до днес. Нашата борба срещу тероризма ще продължи с решителност и постоянство, докато не остане нито един терорист в нашия географски регион". Това заяви турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер пред журналисти по повод състоялото се заседание в турското Министерство на отбраната,в което участваха началниците на Генщаба и националното разузнаване (МИТ), както и министри.

Заседанието се проведе на фона на бомбения атентат в Анкара в неделя, отговорността за който пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

В изявлението си военният министър акцентира на терористичния атентат, при който бяха ранени двама турски полицаи и един ветеринарен лекар бе убит от терористите.

"Нашата героична полиция незабавно реагира на този опит за атентат и неутрализира 2 терористи. По този повод пожелаваме бързо възстановяване на нашите ранени героични полицаи. Пожелавам на цялата общност, на министерството на вътрешните работи бързо да се възстановят. Изказвам дълбоки съболезнования на нашия брат Микаил Бозлаган, който беше мъченически убит от терористите в Кайсери", посочи министър Гюлер.

Турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер

Снимка: БТА/AП

Турските медии коментират това изявление на турския военен министър като сигнал за трансгранична операция на турската армия срещу Кюрдска работническа партия/ПКК/и нейните структури в Сирия и Ирак, която ще бъде 5-та поред.

Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде сигнал за възможна операция срещу цели на ПКК и нейните структури отвъд границите на Турция със Сирия и Ирак.

"Новите стъпки, които ще предприемем, са само въпрос на подготовка, време и цели. Знайте,че някоя вечер може внезапно да дойдем. Не забравяйте тези думи", заяви в неделя турският държавен глава в реч при откриването на парламентарната сесия в Анкара. Той подчерта, че остава непроменена (червената линия на Турция-бел. авт.) стратегията на Турция за защита на цялата южна граница със защитна ивица с дълбочина най-малко 30 километра и за поддържане на дейностите отвъд нея под абсолютен контрол.

След атентата в неделя самолети на турските ВВС бомбардираха терористични цели в Северен Ирак на 1 и 3 октомври. В операцията бяха унищожени 36 терористични цели и много терористи бяха неутрализирани, информира турското министерство на отбраната.

Проправителствените медии коментират нападението в неделя в Анкара срещу Дирекцията по сигурността към турското министерство на вътрешните работи като опит за бомбен атентат на двама терористи от ПКК, който е бил осуетен благодарение на действията на турските полицаи.

"Единият от атентаторите /от въоръжената групировка на ПКК "Безсмъртните" - бел. авт./ стреля по силите на реда, след което се самовзриви. Полицията успя да неутрализира втория терорист камикадзе, като по този начин предотврати много по-голяма трагедия", коментира Хаберлер.