Турски съд в град Адана е отклонил искане на Главната прокуратура на Русия за екстрадиция на руския гражданин Ренат Бакиев, осъден за връзки с терористичната групировка "Ислямска държава" и за подготовка на серия терористични актове на територията на Турция, включително в близост до военната база Инджирлик, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Пред съда Бакиев е отхвърлил всички повдигнати обвинения срещу него и е заявил, че не принадлежи към никаква терористична организация. Той е посочил също, че "за него не е безопасно да се намира на територията на Русия".

Съдът в Адана е взел решение да отклони искането на руската прокуратура във връзка с това, че още не са създадени условия за екстрадиция на Бакиев и той вече е започнал да изтърпява наказанието си.

23-годишният Бакиев бе задържан от турските сили за сигурност на 10 август 2017 г. Той е обвинен, че е планирал с помощта на дрон, който е купил от друг екстремист от ИД, да свали един от самолетите на САЩ, намиращи се във воената база Инджирлик край Адана. Освен това, според следователите, той е планирал да извърши терористичен акт на място, където се събират висши американски офицери, както и в център на религиозната общност на алевиите.

Бакиев бе осъден в Турция на 12 години затвор. Присъдата бе произнесена задочно още преди арестуването на руснака. Той бе обявен за издирване по нареждане на прокуратурата в град Килис.