Турската прокуратура ще обжалва освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, чието задържане в Турция стана повод за напрежение между Анкара и Вашингтон, съобщава информационният сайт Хаберлер.

Брънсън беше освободен в петък, след като съдът го осъди на три години, един месец и петнайсет дни затвор по обвинения в тероризъм, но постанови, че той няма да лежи повече в затвора заради времето, прекарано зад решетките. Пасторът се завърна в САЩ.

Прокурор от съд за тежки престъпления в Измир възнамерява да сезира апелативна инстанция на основание, че решението съдържа положения, които не съответстват на законите и процесуалните норми.

Случаят с американския пастор, съден в Турция по обвинения в тероризъм и шпионаж, доведе до дипломатическа криза между Анкара и Вашингтон.

Според публикации в американски медии, САЩ дори се готвели да отзоват всичките си дипломати в Турция, ако пасторът не бе пуснат на свобода, съобщава турската частна телевизия НТВ. Тази информация е била съобщена пред телевизия Ей Би Си от неназовани представители на Белия дом и Държавния департамент.

Решението предвиждало президентът на САЩ Доналд Тръмп да изтегли в срок до 60 дни целия американски персонал от дипломатическите мисии в Турция, в случай че съдът не вземе решение за освобождаването на пастора.