Цените на цигарите във Франция поскъпват с 50-60 евроцента от утре в резултат на увеличението на таксите и акцизите, предвидено от правителството, чиято цел е пакет цигари да струва 10 евро към края на 2020 година, за да се намали пушенето във Франция, предаде Франс прес.

Следващо увеличение на цените ще има през ноември.

Пакет с 20 цигари червено Малборо (Marlboro Red) на групата Филип Морис (Philip Morris), който от 1 януари струваше 8,20 евро, ще струва 8,80 евро или с 10 евроцента повече от увеличението на таксата от утре, за да се компенсира очакваното намаление на продажбите, което се очаква да бъде сравнимо с това през 2018 година.

Преди година, на 1 март 2018 година, правителството силно увеличи таксите и пакет цигари среден клас достигна 8 евро (спрямо 7,30 евро дотогава за червеното Малборо). Това доведе до спад на продажбите с 9,32 на сто миналата година.

Таксите представляват 80 процента от цената.

Във Франция цените на тютюневите изделия се определят от производителите, но държавата може да предизвиква увеличения чрез промяна на таксите. Сегашното увеличение е осмото от идването на власт на правителството на президента Еманюел Макрон през 2017 година след четири години стабилни цени.

Тютюнопушенето е в основата на ракови и сърдечно-съдови заболявания и е причина за смъртта на около 75 000 французи всяка година.