Снежна буря във Великобритания доведе до проблеми с транспорта, включително по някои летища. Лошото време започна през нощта и днес обхвана почти всички части на Обединеното кралство.

Обилният снеговалеж и преобръщането на товарен камион на основната магистрала М1, свързваща южната и северната част на Острова, доведоха до затварянето на пътя в продължение на часове. Трудно проходими са и много други пътища в страната.

24 000 домакинства, основно в централната част на Англия, останаха без електричество.

На две от летищата, обслужващи Лондон – Лутън и Станстед – бяха отменени полети, има големи закъснения. Вероятно е това да засегне и полетите на WizzAir и Ryanair за и от България.

Сериозни проблеми с транспорта има в Шотландия и Северна Ирландия.

От метеорологичната служба предупредиха за сериозни заледявания в Уелс и по-голямата част от Англия, включително Лондон. Прогнозите за утре и до края на седмицата са за по-меко време.

Рекордни количества сняг в Пенсилвания

Рекордни количества сняг паднаха и в пенсилванския град Ери, съобщи националната метеорологична служба на САЩ. Осемдесет и шест сантиметра паднаха в понеделник - рекорд за всички времена за натрупана за ден снежна покривка в това населено място. С натрупалите вчера още 48 см, снежната покривка в Ери достигна 134 см. Градската управа обяви червен код за опасни и непроходими пътища.

След "бялата Коледа" метеоролозите прогнозират много студено време до Нова година за Чикаго, на цялата територия на щатите Северна Дакота и Уисконсин, както и в части от Южна Дакота, Минесота, Айова, Мичиган и Индиана.

Снежна буря в Япония


Снежна буря в Северна и Централна Япония предизвика смущения в трафика и отмяна на полети и влакове. Заради ниското атмосферно налягане над Охотско море, Японската метеорологична агенция предупреди за опасност от високи вълни, виелици и лавини на остров Хокайдо и крайбрежните зони на Японско море до края на утрешния ден.

В Северна Япония и по крайбрежните зони на Японско море паднаха между 60 и 90 см сняг през последните 24 часа, съобщи телевизия Ен Ейч Кей. В едно населено място на о-в Хокайдо бяха регистрирани пориви на вятъра до 131,8 км/ч. Бурята наложи днес анулирането на 12 полета, десетки влакове и 15 курса на пътнически кораби на о-в Хокайдо, съобщи местен вестник.

Около 100 коли са блокирани на магистрала в префектура Ямагата заради снегонавявания, а сутринта стана верижна катастрофа с участието на над 10 коли. Над 10 души бяха ранени вчера при пътнотранспортни произшествия заради заледени пътища на острова.

Бурни вълни и силни ветрове събориха 16-метров фар на пристанище Румой.