Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за телевизия Фокс нюз снощи, че е спрял да взема лекарства срещу коронавируса "преди около 8 часа", предадоха Ройтерс и ТАСС. Каза също, че след проведеното лечение вече се чувства отново силен и енергичен и дори изрази готовност да стане донор на кръвна плазма, за да помогне на други заболели от Ковид-19.

Тръмп съобщи също, че преди няколко часа е дал проба за още един тест за коронавируса, но още не знае резултата. "Зная, че съдържанието на вируса у мене е или крайно ниско, или че съм съвсем свободен от него", похвали се той.

Водещият го запита какви са били симптомите на болестта при него. Тръмп отговори, че "не се чувствах силен, но не усещах проблеми с дишането". След като е започнал да приема през 24 часа новото лекарство регенерон обаче се е почувствал по съвсем друг начин и затова е напуснал болницата по-рано.

"Сега наистина се чувствам добре", подчерта президентът и добави, че лекарите са искали да го оставят там за по-дълго време. Тръмп напусна болницата "Уолтър Рийд" във вашингтонското предградие Бетезда след 3 дена и половина.

Президентът заяви пред Фокс нюз, че е готов да се яви на следващ дебат с кандидата на демократите за президент Джо Байдън, ако това стане "на открито", а не в затворено помещение. "За мене това изобщо не е проблем. Всъщност, когато правехме митинги на открито, ние нямахме никакви проблеми. Той констатира, че вероятността от предаване на въздуха на открито е по-малка, отколкото в помещение.

По-рано вчера комисията по президентските дебати анулира втория дебат на претендентите, който трябваше да се състои на 15 октомври, след като Тръмп категорично отказа той да се състои в нов формат - виртуално, т.е. без среща лице в лице със своя опонент. Комисията предложи това решение заради опасенията, че Тръмп може още да е вирусоносител и да пръска зараза. Следващият дебат, който трябва да бъде и последен, е планиран за 22 октомври. Засега не е ясно дали и как ще се проведе той.

Екипът на Тръмп настоя дебатът да бъде по първоначалния вариант - с личното присъствие на подиума на двамата съперници, като се аргументира с лекарското предписание, че от събота президентът вече ще може да участва в публични събития.

Комисията обаче не прие този довод и се позова на много опасения за здравни рискове.

Засега третият и последен дебат между двамата съперници за Белия дом в изборите през ноември, който по програма трябва да се състои на 22 октомври в Нешвил, щата Тенеси, не е отменен, посочва АП.

Президентските избори са на 3 ноември.