Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че ще наложи вето над приетия в петък от Конгреса бюджет за отбрана, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Китай ще се възползва най-много от нашия нов закон за отбраната! Ще му наложа вето", посочи в Туитър американският президент, който се противопоставя на текста по няколко причини.

Тръмп твърди, че законът не включва клауза за премахване на юридическа протекция на социалните мрежи, които според милиардера републиканец са пристрастни срещу него.

Президентът не е съгласен и с това, че законът за финансиране на Пентагона открива възможността да се преименуват военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията, воювали за запазване на робството.

Отказът на Тръмп да обнародва този закон не означава непременно, че той е мъртвороден, отбелязва АФП. Точно обратното - бюджетът от 740,5 милиарда долара за отбраната на САЩ беше приет със смазващо мнозинство в Камарата на представителите и с 84 срещу 13 гласа в Сената, което представлява супермнозинство, позволяващо да се превъзмогне президентското вето.

Проектът предвижда и санкции срещу руските газопроводи Северен поток-2 и Турски поток, както и срещу Турция заради закупените от нея руски зенитни ракетни системи С-400.

В текстът е посочено и че на Украйна ще бъдат отпуснати 250 милиона долара (спрямо 300 милиона предходната година) в рамките на инициативите за сътрудничество в сферата на сигурността.