След седмици неяснота дали ще се срещнат в Париж, президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин в крайна сметка водиха днес импровизиран разговор в Елисейския дворец, но не на четири очи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На обяда във френското президентство в чест на световните лидери, събрали се за церемониите за 100-годишнината от края на Първата световна война, бяха поднесени омари и ястия от птиче месо с картофи. Владимир Путин и Доналд Тръмп надълго са разисквали на обяда международни проблеми в компанията на техния домакин, френския президент Еманюел Макрон, и на генералния секретар Антониу Гутериш, посочва АФП.

Разговорът, който според френското президентство е бил импровизиран и с прекъсвания, се е водил на английски, с помощта на преводача на Путин. Засегнати са били ситуацията в Близкия изток - Сирия, Иран и Саудитска Арабия, както и в Северна Корея. Елисейският дворец уточни, че германската канцлерка Ангела Меркел също се е включвала в дискусията на моменти.

Руският президент след това окачестви като добър разговора с американския си колега, съобщи руската агенция Риа Новости. Според Путин френските власти са поискали в програмата на възпоменанията за края на Първата световна война да не се вписва евентуална двустранна среща, за която "би изтекло много мастило", посочва АФП.

"Разбрахме се да не нарушаваме тук работната програма на нашите домакини. Тук няма да има организирана среща по тяхно искане, но може би ще има в кулоарите на срещата на Г20 (в Аржентина) или по-късно", каза Путин преди да започне обядът.

След това Путин участва във Форума за мира в Париж, за разлика от Доналд Тръмп, който отиде на американското военно гробище в парижкото предградие Сюрен, за да отдаде почит на американците, паднали в Първата световна война.