Френският президент Еманюел Макрон откри днес следобед международния Форум за мира в Париж, на който се събраха десетки световни лидери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Историята несъмнено ще съхрани спомена за 84 държавни и правителствени лидери, които се събраха, макар до вчера да представляваха воюващи страни, които се събраха в мир под Триумфалната арка", каза Макрон в кратко приветствено слово.

"Но онова, което остава несигурно в бъдеще, е начинът, по който ще бъде интерпретиран този спомен. Ще бъде ли той бляскав символ за траен мир между държавите, или напротив - фотография на последния миг на единство преди светът да затъне в нов хаос? Това зависи само от нас", продължи френският президент.

Светът в който живеем, е атакуван от кризи, които дестабилизират нашите общества. Парижкият Форум за мир има призвание всяка година да ни събира всички, за да предприемаме конкретни действия, за да може усилията за мир да напредват по малко всяка година, каза Макрон.

На свой ред германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че европейският проект за мир, възникнал след 1945 г., е застрашен от възхода на национализма и популизма.

"Виждаме добре, че международното сътрудничество, мирното равновесие между интересите на едните и другите, и дори европейският проект за мир отново са поставени под въпрос", каза Меркел при откриването на Форума за мира в Париж.

"Мирът, който имаме днес и който понякога ни изглежда гарантиран, съвсем не е гарантиран и ние трябва да се борим за него", продължи канцлерката.

Намеквайки за политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка на първо място" и за скептичното му отношение към многостранното сътрудничество, Меркел предупреди, че "липсата на комуникация и нежеланието за компромис" могат да имат пагубни последици, предаде Асошиейтед прес. 

Самият Доналд Тръмп не се включи в работата на форума и предпочете да посети американското военно гробище в парижкото предградие Сюрен - символ на участието на САЩ в Първата световна война.

На кратка церемония там Тръмп отдаде почит на "смелите американци, дали живота си" в боевете на Първата световна война.

Победата беше извоювана на ужасяваща цена за съюзническите сили, подчерта Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Той припомни, че 26 000 американци са загинали само в последната битка от войната.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че трябва да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война и на това през 30-те години на миналия век.

"Много елементи днес ми изглеждат подобни на началото на 20-ти век и на 30-те години на миналия век, което ме кара да се опасявам от невидим развой на събитията", заяви Гутериш на откриването на Форума за мира в Париж