Увеличават се жертвите при трагичния инцидент в столицата на Мексико. Най-малко 20 души загинаха и 70 бяха ранени при рухването на надлез в Мексико Сити в момент, в който по него е преминавало метрото, съобщиха световните агенции.

Вижте снимки

Местната телевизия "Миленио" излъчи драматични кадри, на които се вижда как надлезът на линия 12 се срутва върху колите на намиращия се отдолу път. Десетки пожарникари и спасители работят по изваждане на ранени и на тела на загинали от купчини метал, кабели и огънати релси. Други отдалечават любопитните хора, защото има опасност от срутване на други части на структурата.

Линейки закараха около 30 най-тежко ранени хора в местни болници, както и намирали се близо до катастрофата хора в състояние на шок.

Кметицата на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум написа в "Туитър", че един автомобил е затрупан под отломките. Агенцията за гражданска защита пък съобщи първоначално за 13 загинали и 70 ранени.

Инцидентът е станал около 22.30 часа местно време по линия 12, чийто строеж беше съпътстван от скандали за некачествена работа и корупция. Проектът е осъществен, когато начело на града е бил Марсело Ебрард, настоящият въшен министър на Мексико. Той изрази солидарност със засегнатите от трагедията и също настоя виновните да поемат отговорност.

Снимка: БТА/AP

"Станалото днес с метрото е ужасна трагедия. Солидарен съм с жертвите и техните семейства", написа Ебрард в "Туитър".

Снимка: БТА/AP

"Разбира се, причините трябва да бъдат разследвани и да се установи кой е отговорен. Аз съм на разположение на властите да помогна с каквото е необходимо", добави той.

Снимка: БТА/AP

Това е втората злополука с метрото в мексиканската столица от началото на годината. През януари пожар засегна контролните инсталации на мрежата и от отделилия се дим загина един човек, а 29 пострадаха.

През март 2020 г. пък при сблъсък между две композиции на същото метро загина един човек, а 41 бяха ранени.

Метрото в столицата на Мексико е открито през 1969 г. Неговите 12 линии покриват около 200 км и имат общо 195 станции. По официални данни то обслужва около 4,5 милиона пътници на ден.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Министерство на външните работи.

Местните власти призовават населението да избягва района на инцидента.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството:

Телефон: +52 55 5596 3283 + 5255 5596 3295

Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199)